Cozonac cu nuca si stafide

de Andreea Baraboi in Prajituri, 26 Apr 2014 | 6835 vizualizari

 

Aceasta reteta am invatat-o anul trecut cand am fost la bunica in vizita inainte de Sfintele Sarbatori de Paste. Atat de entuziasmata de cozonacei m-am dedicat sa ii prepar chiar eu . Sincera sa fiu in mintea mea ma gandeam ca o sa fie o catastrofa deoarece nu am mai facut cozonaci niciodata , dar uitati rezultatul. M-am mirat eu de mine insumi !

 

INGREDIENTE

  • 1kg si 400 g faina
  • 5 oua
  • o portocala
  • o lamaie
  • un sfert pachet zahar
  • un cubulet jumate de drojdie proaspata
  • nuca macinata
  • stafide
  • ulei pentru aluat un sfert de sticla
  • ulei pt tava de copt
  • apa minerala
  • 1 ou pt uns cozonacii
  • o lingurita jumate de sare
  • Cacao un pachet
  • esenta de vanilie
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si stafide:

Pregatim faina. Eu am facut din 1 kg si 400 g deoarece am tavi de copt mai inalte si mai lungi.

Intr-un vas separam galbenusurile de albusuri si pregatim doar galbenusurile cu zaharul, amestecam pana devine spumos, dupa care adaugam coaja de lamaie si portocala, sarea si un pic de apa minerala si le incalzim putin. ATENTIE CALDUT, ATAT. Intr-un alt recipient adaugam putina apa  minerala calduta unde topim drojdia. Ne  ocupam de faina, facem o gaura in mijloc si adaugam drojdia unde incepem sa  framantam, apoi adaugam si ce am pregatit in vasul de mai sus cu ouale. Il framatam bine, il intoarcem si pe o parte si pe alta, il rupem si cand incepe sa se prinda la mana incepem sa adaugam cate un pic de ulei si asa framantam bine si mai adaugam cate un pic de ulei, pana  devine moale si lucios. Trebuie framantat minim o ora dupa care il dam la crescut.

Dupa ce  a crescut destul il mai framantam o data si daca este necesar mai adaugam ulei daca se prinde de mana. Apoi se lasa din nou la crescut. 

ATENTIE: ULEIUL TREBUIE FOLOSIT PANA CAND ALUATUL NU ESTE LIPICIOS SI SE FRAMANTA USOR!

Crema:

In nuca macinata eu pun albusurile ramase de la aluat unde adaug zahar, esenta de  vanilie, coaja de portocala, lamaie si cacao si daca este necesar adaug si ceva apa minerala, daca este prea groasa. Amestec pana devine destul de colorata si dulce. 

La  final intind foaia de aluat si ung  cu  crema de nuca, presar stafidele si o ploaie de zahar si apoi rulez. Si asa mai fac o foaie si apoi le impletesc sa iasa destul de frumos. 

Ungem tavile cu destul ulei pentru a nu se lipi si se mai lasa la crescut in tavi. Inainte de a le da la cuptor le ungem cu ou pentru a fi mai stralucitori!

Se da la cuptor preincalzit pentru 1 ora si 10 minute!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si stafide" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Biscuiti cu dulceata de zmeura