Cozonac cu rahat si cacao

de Laly in Prajituri, 4 Oct 2010 | 19697 vizualizari

 

Chiar daca nu a venit inca Craciunul,eu va invit la o felie de cozonac.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 4 oua
  • 200 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 14 gr drojdie uscata sau 50 gr de drojdie proaspata
  • rahat,cacao
  • esenta de rom,coaja de lamaie,
  • un praf de sare
  • stafide
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu rahat si cacao:

Se face o maia din  drojdie,1 lingura de faina si un pic de lapte caldut.Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Separam albusurile de galbenusuri.Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc.Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri.Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul.Adaugam esenta de rom si coaja de lamaie.

Adaugam faina treptat pana o incorporam pe toata.Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.Incalzim untul si punem cate un pic,pana se incorporeaza tot in aluat,iar acesta nu se mai lipeste.

Acoperim aluatul si il lasam  la crescut,circa 40-45 de minute,la loc calduros.

Jumatate din albusuri le amestecam cu zahar si cacao,pana devin ca o crema.

Dupa ce aceste a crescut,se imparte in doua parti.Prima parte se imparte si ea in doua.Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si rahat.Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri.Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina,si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute.

Dupa ce a crescut se unge cu un ou amestecat cu 2 linguri de zahar,si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute.Se scoate si se lasa la racit un pic,apoi il scoatem din tava.

TIPS-URI

1

se poate folosi orice umlutura.

2

ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu o zi inainte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu rahat si cacao" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu suc de portocale