Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

de Oana in Prajituri, 21 Mai 2015 | 7155 vizualizari

 

Hristos s-a inaltat! Iata o reteta potrivita pentru o sarbatoare asa mare!

 

INGREDIENTE

    • Aluat:
    • lapte- 250 ml
    • unt- 125 gr
    • oua- 2 buc intregi + 2 galbenusuri
    • zahar- 150 gr
    • sare- 1 lingurita rasa
    • coaja de lamaie si portocala
    • esenta de rom- 1 lingurita
    • faina- 760 gr
    • drojdie proaspata- 25 gr
    • Umplutura:
    • albusuri- 2 buc
    • zahar- 3 linguri
    • cacao- 2 linguri
    • scortisoara- 1 lingurita
    • stafide- 200 gr
    • esenta de rom- 2 lingurite
    • coniac- 1 lingura
    • Pentru uns:
    • galbenus de ou- 1 bucata
    • lapte- o lingura
    • zahar brun- 4 linguri
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara:

  • incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba

  • puneti drojdia sfaramata intr-un castron si adaugati deasupra o lingura cu zahar si frecati pana devine lichida

  • puneti in vasul robotului laptele cu untul topit, adaugati ouale si galbenusurile batute, zaharul, sarea, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom si drojdia lichida, apoi mixati cu ajutorul paletei pentru aluat pana obtineti un aluat omogen, ferm si nelipicios. Montati si paleta de plastic pe marginea vasului pentru a curata excesul de aluat de pe margini

  • framantati cu ajutorul robotului 10 minute, apoi lasati sa se odihneasca aluatul 5 minute si continuati apoi sa mixati inca 10 minute, la viteza mica

  • acoperiti vasul cu un prosop si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald si ferit de curent

  • spalati stafidele si stropiti-le apoi cu esenta de rom si coniacul

  • pregatiti umplutura:  bateti albusurile cu zaharul pana obtineti o bezea

  • adaugati cacao si scortisoara, apoi stafidele

  • presarati faina pe blatul de lucru si impartiti aluatul in patru parti egale

  • intindeti cu grija patru foi patrate, de lungimea tavilor in care veti coace cozonacii si ungeti-le cu crema de cacao

  • rulati cu grija foile apoi rasuciti cate doua rulouri intre ele

  • asezati cozonacii in doua tavi tapetate cu ulei si faina

  • acoperiti tavile cu un prosop si lasati sa mai creasca 30 de minute

  • ungeti cozonacii cu oul batut cu lapte si apoi presarati deasupra zaharul brun

  • coaceti cozonacii in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 45 de minute

  • cand s-au rumenit frumos deasupra faceti testul cu scobitoarea si scoateti cozonacii din cuptor

  • lasati-i sa se raceasca putin in tava, apoi transferatii pe un gratar pana se racesc complet

 

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

MihaelaB79 1

14.01.2016, 08:08

o sa incerc si eu reteta!

kytz 1

23.09.2017, 10:20

Ce bunătate de cozonac!

claudiaO 1

07.12.2018, 16:07

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Hotdog de casa

de Rocsi 9

ieri la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

ieri la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

ieri la 14:40

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Cozonac pascuta