Cozonac felii cu scortisoara

de Bucataras Medi in Dulciuri, 14 Mai 2015 | 2949 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 250 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 fiola esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • un praf sare
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 60 g unt moale
  • 1 lingura scortisoara
  • 100 g zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac felii cu scortisoara:

Sfaramam drojdia si o amestecam cu o lingurita de zahar.
Luam circa 100 g faina, facem o adancitura in mijloc si adaugam amestecul de mai sus.
Incalzim circa 50 ml lapte si adaugam treptat pana obtinem un aluat de consistena foarte moale.
Se lasa la crescut, la loc cald.
Adaugam  maiaua peste restul de faina.
Batem bine ouale cu un strop de sare si le adaugam peste amestecul de mai sus.
Adaugam si zaharul, esenta de rom precum si coaja de portocala si lamaie.
Amestecam si apoi incorporam (putin cate putin) restul de lapte caldut.
Framantam pana cand obtinem un aluat de o consistenta elastica.
Se adauga uleiul si framantam in continuare circa 10 min.
Aluatul se lasa la crescut acoperit cu un prosop la loc cald pana isi dubleaza volumul (circa 1 ora). Presaram cu faina masa de lucru si intindem aluatul in forma dreptunghiulara (40/50) cu o grosime de circa 1 cm.

Topim untul si apoi il racim.
Ungem bine foaia de aluat cu unt si apoi presaram peste ea scortisoara pudra si zahar.Taiem foaia de aluat in patrate de circa 8-10 cm sau in functie de cat de inalta si lata este tava.

Se suprapun patratele si se aseaza in forma. Se lasa la crescut circa o jumatate de ora, timp in care preincalzim cuptorul.

Dam la cuptor si coacem la 180 grade pana ce cozonacul se rumeneste frumos si trece testul scobitorii (circa 50 min).
Scoatem cozonacul din cuptor, il acoperim cu un prosop si il lasam sa se raceasca. Mie imi place sa savurez o felie de cozonac alaturi de un pahar cu lapte.......ador aceasta combinatie.

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac felii cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura rasturnata cu piersici si banane