Desert cozonac cu aluat oparit si Nutella

de RuxyRux in Dulciuri, 11 Apr 2018 | 814 vizualizari

 

Exceptionala reteta, incredibil de pufos, se desface in foi, ramane proaspat cateva zile, eu am facut de doua ori, o data cu nuca si cacao o data cu nutella, o minunatie!
Bunatati de Paste

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 375 gr zahar fin
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 5 oua medii (le separam, albusurile merg la umplutura)
  • 1 lamaie
  • 1 portocala
  • vanilie
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei( fierbinte)
  • 70 gr drojdie proaspata
  • 200 gr unt gras 82%

Pentru uns:

  • 2 sau 3 galbenusuri amestecate cu 3 linguri lapte cald

Umplutura:

  • Un borcan mare de nutella, sau 400 gr nuca , cacao, esenta de rom, vanilie, coaja de portocala, dupa gust
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu aluat oparit si Nutella:

Drojdia se pune intr-un bol impreuna cu o lingurita de zahar se amesteca cu 3 linguri lapte si se lasa la loc caldut la dospit.


Se cerne faina intr-un lighean de framantat.


Galbenusurile( eu le-am pus reci direct din frigider) se amesteca cu o lingurita rasa de sare.


Se fierbe laptele cu zaharul, pana ce acesta se topeste, se opreste focul, se adauga coaja de lamaie, de portocala, vanilia si esenta de rom.


Peste galbenusuri se toarna incet amestecand rapid putin din laptele fierbinte, clocotit.


Totul ( laptele fiert plus galbenusurile) se toarna fierbinte peste faina si se amesteca cu o spatula sau lingura. Se adauga zeama de portocala si de lamaie.


La final se pune drojdia dospita.


Se amesteca totul si se incepe framantatul.


Se adauga 50 gr. unt topit fierbinte si se framanta, apoi 100 ml ulei incins( aveti grija la maini), pana se incorporeaza amestecati cu spatula, apoi cand ati incorporat perfect si uleiul, adaugati untul care sa fie tot cald( fierbinte chiar) si topit, framantati pana se omogenizeaza perfect in aluat.


Deci totul se face la cald si veti vedea cum aluatul creste sub mana voastra in timp ce il framantati.


Lasati aluatul la crescut la loc cald( o ora, ora jumatate sau chiar doua ore).


Intre timp bateti albusurile cu o lingura de zahar pana devin o bezea, apoi incorporati ce doriti in ea, nutella sau nuca, estenta de rom, vanilie, etc. Cu aceasta pasta veti umple foile de aluat.


Cand aluatul a crescut destul, cu mainile unse cu ulei, impartiti-l in doua bucati egale. Fiecare bucata se mai imparte o data in doua bucati( doua bucati veti impleti pentru un cozonac).


Ungeti cu ulei suprafata de lucru, eu am folosit foaie pergament de copt, unsa bine cu ulei, si puneti fiecare bucata , o intindeti bine cu mana intr-un dreptunghi si asezati umplutura pe toata suprafata, aici trebuie sa va spun ca de fiecare data exagerez si pun peste masura, dar nu-mi pare rau si nu ma deranjeaza daca mai iese, deoarece mie imi plac cozonacii bine umpluti.


Am impletit cele doua bucati umplute direct pe foaia de copt si am transferat cu totul in forma.


Am procedat la fel si pentru al doilea cozonac si i-am lasat la loc cald inca o jumatate de ora, apoi i-am uns cu galbenus amestecat cu lapte caldut si i-am copt o ora la 180 de grade.


Cozonacii se scot si se lasa la racit pe gratare si numai dupa aceea se feliaza.


Cred ca stiti deja ca pofticiosii la cozonac fierbinte rup bucati cu mana! :))))


 

TIPS-URI

1

Este foarte important sa fierbem zaharul in lapte.

2

Drojdia trebuie lasata la dospit si se adauga in vas numai dupa ce am oparit faina.

3

Aluatul se va tine obligatoriu la loc cald, ferit de curenti reci de aer.

4

O ora este bine sa nu deschidem usa cuptorului.

5

Nu adaugati umplutura rece in aluat.

6

Folositi lamai si portocale Bio pentru coaja necerata.

7

Daca doriti un cozonac mai aratos, puneti mai putina umplutura sau deloc asfel incat sa il puteti impleti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit si Nutella" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

RuxyRux 1

12.04.2018, 21:34

Multumesc mult Andreea, esti o draguta!

dantes 1

13.04.2018, 17:40

Delicios!

RuxyRux 1

13.04.2018, 21:35

Multumesc mult Dantes!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Satisfyyourcravings

7710 puncte

RODIMUR

6940 puncte

Ina

Ina 7

6040 puncte

Rocsi

5970 puncte

Ancutsa

5400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema de ciocolata