Cozonac floare cu mac si rahat

de Constelatialeu in Dulciuri, 15 Dec 2013 | 2237 vizualizari

 

Stiu,inca nu-i Craciunul,dar pofta nu tine cont de sarbatori si evenimente.Eu sunt ceva de genul...daca nu-mi dai cand am pofta degeaba dupa aia.....ma rog nu-i doar pofta mea,am si alti pofticiosi pe langa mine.....Asa ca m-am apucat sa framant,vroiam sa fac floricica aia care tot circula si din aluat de cozonac,asa ca am prestat-o.Ingredientele sunt pentru 4 cozonaci,daca vreti mai putin injumatatiti cantitatile...

 

INGREDIENTE

  • 10 galbenusuri ( oua mai micute)
  • 2 kg faina ( am avut faina macinata din graul de anul asta)
  • 500 g zahar
  • 60 g drojdie proaspata
  • 200 ml smantana grasa
  • 100 g unt 65 % grasime
  • 300 ml ulei
  • 600 ml lapte
  • coaja de la o lamaie
  • un varf de cutt cu sare
  • Umplutura
  • 10 albusuri
  • 300 g nuca macinata
  • 100 g cacao
  • 150 g zahar
  • 150 g rahat
  • umplutura pentru floare
  • 30 ml lapte
  • 50 g mac
  • 50 g zahar
  • 2 linguri din albusurile de la prima umplutura
  • 1 ou pentru uns si zahar tos pentru presarat
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare cu mac si rahat:

Mai intai cernem faina intr-un castron incapator,sa avem loc de framantat.Intr-un castronel punem drojdia pe care o sfaramam,o lingurita de zahar,o lingura de faina si 2 linguri de lapte caldut si lasam la crescut 15 min.Dupa ce a crescut maiaua o punem in mijlocul castronului cu faina.Separat amestecam galbenusurile cu zaharul si laptele caldut,radem coaja de la o lamaie si amestecam totul bine,sa se topeasca zaharul.Toate astea le turnam peste maia si incepem sa framantam,apoi adaugam smantana,untul si omogenizam.Cand am obtinut un aluat omogen adaugam stafidele si uleiul si framantam cca 20 min.Dupa ce am framantat bine si coca nu se mai lipeste de maini,acoperim castronul cu un servet si lasam la crescut cca 1 si1/2 ora.Dupa ce a crescut,impartim coca in 4 parti egale din care formam cozonacii.Pentru cozonacul floare am folosit o tava rotunda cu diametrul de 23 cm.


Umplutura pentru cozonacul floare: Macul impreuna cu zaharul l-am amcinat in masina de cafea,apoi am adaugat laptele si l-am pus la fiert pana s-a ingrosat.L-am lasat la racit si cand a fost rece am adaugat doua linguri de albus batut spuma cu zahar.


Umplutura pentru cozonacii normali:


Albusurile batute spuma cu zaharul.Nuca macinata amestecata cu cacaoa peste care am adaugat albusurile batute spuma,mai putin 2 linguri pe care le folosim la umplutura cu mac.Omogenizam totul si adaugam rahatul taiat bucatele mici...


Asamblarea:


Pentru cozonacul floare am intins doua foi rotunde,prima am asezat-o pe hartie de copt,am intins umputura de mac si cateva bucatele de rahat,apoi am aasezat foaia a doua si am crestat sub forma de raze,cum se va vedea in fotografii,formand floarea.Am uns-o cu ou si am presarat zahar .


Pentru cozonacii normali am impartit fiecareparte in 2 bucati le-am intins cu sucitorul,le-am umplut cu umplutura de nuca,am rasucit,formand suluri,2 la numar pe care le-am impletit.Am asezat cozonacii in forma de cozaonac,i-am uns ,opresarat cu zahar si mac.


Se coc la cuptorul preincalzit,la foc moderat cca 1 si 1/2 ora .

 

TIPS-URI

1

toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare cu mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

marcela1979 1

16.12.2013, 10:07

foarte frumoas arata

anca_rm 1

16.12.2013, 10:22

minunata este

kukibella 1

16.12.2013, 12:29

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Cozonaci cu stafide si rahat