Cozonac pufos cu cacao si alune

de sasha in Dulciuri, 30 Apr 2013 | 4140 vizualizari

 

Dragii mei, sincer va spun, cu mana pe inima, este pentru prima data cand fac cozonac si nici pana acum nu-mi vine sa cred ca e atat de pufos si fraged, ma steptan sa fie vartos,dar hai sa va zic totusi reteta!

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 2 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 L lapte
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g ulei
  • coaja de portocala
  • 2 esente de portocala
  • Crema:
  • 2 cescute lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200 g alune nesarate
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu cacao si alune:

Cernem faina de 3 ori (cea de-a treia este ce mai importanta) asa devine mai pufos. Toata pregatirea aluatului si in timpul cresterii trebuie sa fie foarte cald in camera unde il pregatim.


Intr-un castron se sfarama drojdia cu 3 linguri de zahar si 2 cescute de lapte, se amesteca bine, apoi se face un cuib in mijlocul fainii si se toarna maiaua, se lasa la crescut 30 de minute, daca este umflata, se ia o lingura si se amesteca cu putina faina si se mai lasa inca 15 minute.


Intre timp punem laptele si zaharul odata si se da la foc amestecand continuu ca sa se topeasca zaharul, iar laptele sa fie caldut. Se separa galbebenusul si albusul. Galbenusurile se toarna in lapte si se amesteca bine. Albusurile se mixeaza bine pana isi maresc volumul.


Cand maiaua face bule, adaugam esenta, coaja de lamaie, albusurile si laptele. Se framanta bine bine, cand se lipeste aluatul de maini, ungeti-va mainile in ulei ori de cate ori aveti nevoie. Se ia la gatuit, palme, pumni, descarcati-va toti nervii acumulati in ultima vreme pe aluat cam 30 de minute. Stiu ca vi se pare mult 30 de minute, o sa va placa, e distractiv. Se lasa la crescut 2h.


Intre timp ne apucam de crema: alunele se piseaza, se amesteca cu zaharul, cacaua si laptele. Cand aluatul a crescut se impatre in 3 parti egale, apoi in 2. Se intinde aluatul, apoi crema si se ruleaza. Asa facem si cu cea de-a doua, le impreunam si le rasucim. Punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, se lasa la crescut pana ajunge la nivelul tavii.


Din 2 kg de faina ies cam 3-4 tavi de cozonaci. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade, dam cozonacul in cuptor pentru 45 de minute, apoi se regleaza gradele, la 160. Se ung cu ou si zahar.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu cacao si alune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei

COMENTARII (18)

RuxyRux 1

30.04.2013, 20:25

Ti-ai iesit foarte frumos!

Rocsi 1

30.04.2013, 20:50

Pentru prima data ti-a iesit foarte bine si pufos. Bravo!

sasha 1

30.04.2013, 20:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert musuroi de cartita
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu sos de arahide - reteta africana

ieri la 22:05

Tort cu crema de ness si iaurt

de GeorgiG 5

ieri la 21:40

CIORBA DE IED CU LEUSTEAN

ieri la 21:34