Cozonac pufos cu nuca si rahat

de loredanaaa in Dulciuri, 4 Ian 2017 | 4602 vizualizari

 

"Bunatati pentru colindatori"
  Cei mai buni cozonaci, mereu fac reteta asta. Sunt pufosi si se mentin moi, nu se intaresc, important este sa ii framantati bine.Tatalui meu ii plac mult facuti in casa, asa ca, daca am avut timp, i-am facut aceasta placere.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba calitate buna
  • 50 g drojdie proaspata
  • 300 g zahar (plus 200g zahar pentru umplutura cu nuca)
  • 550 ml.lapte de vaca este bine lapte de 3.5% grasime
  • 200 g unt sau ulei eu am amestecat unt topit cu ulei
  • 5 oua galbenusurile le-am pus in aluat, albusurile la umplutura + plus 1 galbenus pt uns cozonacii
  • un plic de sare
  • 2 arome linguri puteti sa folositi vanilie, coaja de portocala si lamaie, rom, etc
  • 350 g nuci macinate
  • 4 linguri de cacao
  • rahat
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos cu nuca si rahat:

Aluatul:

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, le puteti pregati cu o seara inainte.

Laptele  se amesteca cu zaharul si vanilia si il incalziti putin la foc cat sa fie cald (nu fierbinte).

O canade lapte caldut  se amesteca cu drojdia sfaramata si cu3 sau 4 linguri de drojdie amestecand bine cu un tel.

Intr-un bol mare, puneti faina, faceti o adancitura in care puneti amestecul de drojdie de mai sus si presarati un pic de faina peste maiaua de drojdie (cam 30 de minunte) pana cand maiaua se umfla si se crapa faina (puteti vedea in poza de mai jos).

Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala. 

Se adauga in faina cu maiaua de drojdie, restul de lapte caldut si galbenusurile de mai sus amestecand incet.

Dupa ce a-ti amestecat toate, se framanta cu mana, pe care o inmuiem periodic in grasimea calduta (ulei amestecat cu unt), pana cand se va incorpora toata grasimea la aluat. Framantati energic vreo 20-30 de minunte. 

Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la dospit timp de o ora si jumatate aproximativ, la loc caldut  ferit de curent.

In timp ce creste aluatul, faceti umplutura:

Se bat albusurile spuma tare, apoi adaugati cate putin zahar cam o cana de zahar.

La acest amestec, se adauga nucile maruntite, cacaua, rahat, dar puteti folosi oricare alta umplutura mac, stafide, etc.

Cand aluatul a crescut, se imparte in 2 parti egale sau daca il impletiti in 4 parti egale

Se intinde pe planseta cate o foaie, de lungimea tavii, pe care se pune umplutura de nuca sau rahatul (eu am pus peste umplutura si rahat)

Cozonacii formati, ii lasati in tavi, sa creasca, inca 60-90 de minute.

Inainte de a-i baga la cuptor, se ung cu galbenus de ou.

Se pun la cuptor, la o temperatura medie de 180 grade C, pentru aproximativ o ora.

Daca vi se pare ca se rumenesc prea tare, acoperiti-i cu o folie de aluminiu si ii lasati apoi sa se coaca mai departe; daca focul vi se pare mare, reduceti temperatura.

Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor si lasati cam 15 de minute asa in tava.

Se lasa sa se raceasca complet 5- 6 ore sau peste noapte, acoperiti cu prosop.

POFTA BUNA !!!!!!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Ancutsa 1

05.01.2017, 21:41

Foarte buni!

anca_rm 1

06.01.2017, 09:31

cei mai buni sunt cei facuti in casa, si noi facem . Arata tare bine ai tai

loredanaaa 1

06.01.2017, 11:03

Mulțumesc Ancuța,Anca

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cornulete cu spuma de nuca