Cozonacul bunicii cu nucă

de muffin_lover in Prajituri, 23 Iul 2013 | 17692 vizualizari

 

Asta este prima rețetă pe care o adaug pe acest site, sau pe orice site. Sper să fiu coerentă și să înțelegeți toți pașii. Nu pot spune că e rețeta mea, fiindcă am „furat-o” de la străbunica mea. Trebuie neapărat încercată dacă sunteți iubitori ai preparatelor dulci cu nucă. Deci, Here we go... P:S: cantitățile vi le spun așa cum mi le-a spus ea

 

INGREDIENTE

  • 3 pumni de făină albă (adică făină cât îți încape în mâinile împreunate)
  • o jumătate de cană (250 ml) de zahăr
  • o jumătate de cană de ulei
  • 4 gălbenușuri
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 1 plic de drojdie uscată (7-10 g)
  • un praf de sare
  • lapte cât ia
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul bunicii cu nucă:

Faina o amesteci cu sarea, drojdia și coaja de lămâie. Zahărul îl dizolvi în ulei cu gălbenușuri și zeama de lămâie peste care adaugi un pic de lapte. Torni ingredientele lichide peste făină și începi să frămânți cu mâna adăugând treptat lapte călduț. Ai grijă să nu pui prea mult lapte. Consistența trebuie să fie ca o pastă de modelat, elastică și un pic spongioasă, în așa fel încât să poți lucra cu el. Frămânți până se dezlipește de mâini și îl lași la dospit într-un loc călduros și acoperit cu un prosop până își dublează volumul.

După ce a dospit îl răstorni pe suprafața pe care îl vei întinde și îl împarți în 6 bucăți egale. Întinzi fiecare bucată într-o formă dreptunghiulară (vezi să nu fie mai lungă decât tava în care îl vei coace) și adaugi umplutura (cel mai bun e cu nucă măcinată din belșug amestecată cu zahar dar poți folosi și mac sau ce îți place ție). Începi să faci un rulou dintr-un capăt al foii, cu grijă ca să nu îți iasă umplutura. Transferi ruloul în tava de copt și continui cu celelalte bucăți de aluat. În tavă eu prefer să nu se atingă rulourile fiindcă astfel se rumenesc mai frumos. Le lași 10 minute la dospit iar apoi le ungi cu ajutorul unei pensule (sau cu ce poți) cu ou bătut în care ai pus un strop de ulei.

Le coci în cuptorul încins la temperatură medie (aprox. 170o C) timp de cel puțin o oră - o oră jumătate. Dacă se rumenește prea tare și amenință să se ardă redu temperatura. La final trebuie să fie de o culoare maro-auriu și lucios de la oul cu care le-ai uns. După ce le scoți din cuptor poți să le ungi cu un pic de miere de albine care le va da o notă specială de gust, dar nu e obligatoriu. Acoperă-le apoi cu folie de aluminiu ca să nu se întărească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul bunicii cu nucă" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Biscotti