Crumble cu prune, nuca si melasa

de simona72 in Prajituri, 20 Aug 2015 | 3368 vizualizari

 

Un desert englezesc foarte simplu de facut, foarte versatil si care se poate face cu fructele pe care le aveti la indemana. Aromele le adaugati in functie de preferinte, iar ce este minunat la acest desert este ca se poate servii atat rece cat si cald. Eu il prefer caldut cu o cupa de inghetata de vanilie...

 

INGREDIENTE

  • pentru umplutura:
  • 600-700 gr prune
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • 2 linguri melasa
  • 50 ml coniac sau whisky
  • pentru crusta:
  • 100 gr nuci prajite si macinate
  • 100 gr unt rece
  • 1 praf de sare
  • 3-4 linguri zahar brut
  • 1 lingurita praf de copt
  • 120 gr faina
  • extra: unt pentru uns formele
  • optional pentru servit: inghetata de vanilie
Portii: 5
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crumble cu prune, nuca si melasa:

Pentru umplutura de fructe: se spala prunele, se scot samburii si se taie in jumatati sau sferturi, depinde cat sunt prunele de mari. Peste prune se adauga zaharul, melasa, scortisoara, bautura alcoolica (eu am folosit whisky). Se amesteca toate ingredientele si se lasa deoparte 30-40 minute, pana aromele sunt intrepatrunse si prunele au inceput sa-si lase din zeama. Se ung forme individuale cu unt sau o forma mai mare, se distribuie umplutura de fructe in vase si se lasa spatiu si pentru crusta de deasupra.

Pentru crusta: eu am facut-o in modul rapid, adica la robotul de bucatarie. Am macinat nucile, am adaugat peste nuci untul rece taiat cubulete, zaharul, faina, praful de sare si praful de copt. Am pornit robotul si in cateva secunde se formeaza un aluat sfaramicios pe care-l vom pune peste fructele din vase. Am pus vasele in tava mare a aragazului, dar nu inainte de a tapeta tava cu hartie de copt pentru cazul in care curge din vase sa nu frec foarte mult la tava...Se coace la cuptorul incins la 170 grade pentru 25-30 minute, pana crusta de deasupra s-a rumenit usor. Se lasa sa se raceasca complet, sau calda, dupa preferinte si se serveste simpla sau cu inghetata de vanilie. Garantez ca este un deliciu!!

TIPS-URI

1

nu umpleti vasele foarte mult cu fructe, lasati spatiu suficient pentru crusta, iar in momentul coacerii umplutura de fructe va bolborosii si aveti toate sansele sa curga din vase...

Daca ti-a placut reteta noastra "Crumble cu prune, nuca si melasa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Printesa