De 1 Mai muncitoresc

de Ade200 in Pui, 1 Mai 2011 | 2795 vizualizari

 

LĂCRĂMIOARA
DENUMIRI
Lăcrămioara (Convallaria majalis): crinul din vale" , denumire preluată din Cântecul lui Solomon , în care apare versetul "Eu sunt trandafirul lui Sharon şi crinul din vale".

 

INGREDIENTE

  • carne de pui(piept, de preferinţă)
  • suc de lămâie
  • ulei
  • pastă de ardei iute
  • chimen măcinat
  • şofran
  • scorţişoară
  • 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
  • sare
  • sos de soia
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA De 1 Mai muncitoresc:

Numele ştiinţific latin al lăcrămioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.

Lily of the valley(engl.)

Maiglöckchen(germ.)

Muguet de mai(fr.)

Mitologic Covor/gazon de Parnas. O legendă spune că Apollo a  aşternut  Muntele Parnas cu lăcrămioare pentru ca  muzele să nu se rănească.

Lacrimile Sfintei  Maria întrucât legenda spune că această floare a răsărit din lacrimile vărsate de catre mama indurerată lăngă crucea pe care a fost răstignit Iisus.

Într-o altă legendă se spune că privighetorile nu încep să cânte până când parfumul lăcrămioarelor nu umple aerul de mireasma lor persistentă.

In vechile cărţi de astrologie , lăcrămioara stă sub semnul lui Mercur ; zeiţa Maia , fiica lui Mercur , fiind mama lui Mercur sau Hermes.

Este o plantă perenă, foarte îndrăgită, cu flori delicate şi parfum intens, foarte plăcut. Se plantează într-un loc umbros-semiumbros, umed. Înfloreşte din luna aprilie. Sunt ideale în straturi perene, dar ne încântă şi în vază, ca floare tăiată.

Este o plantă foarte toxică, chiar şi apa din vaza în care a stat. Dacă e păstrată în camere închise provoacă dureri de cap, uneori grave.

În zonele  europene temperate, în pădure, unde creşte natural, este un bioindicator al vechimii şi naturaleţei pădurii(alături de brebenoc, s.m. (Bot.; reg.) Saschiu)

Este folosită în  parfumerie, deşi e rareori folosită sub forma sa naturală. Din sec. XVI lăcrămioara era  un parfum apreciat, mai ales de bărbaţi, pentru că termenul  francez este masculin “muguet” şi  desemna până în sec.  XIX a un tânăr domn  elegant. Astăzi este folosită în  parfumurile feminine, dar sub formă sintetică. 

Lăcrămioara , în vază , a făcut celebru parfumul  Diorissimo, creat în 1956 de Edmond Roudnitska.

Este deseori folosită ca parfum de săpun.

Simbol:

Începând cu Evul Mediu , lăcrămioarele au început sa facă parte din buchetul  tradiţional al mireselor , simbolizând modestia şi puritatea.

Nunta de lăcrămioare semnifică  cei  13 ani de căsătorie în  folclorul francez. 

În limbajul florilor semnifică « întoarcerea fericirii ».

Lăcrămioara , o floare cu proprietăţi contradictorii ( otravă , dar şi planta de leac) , este un un simbol al alegerii corecte , al opţiunilor diferite pe care le oferă viaţa , a dragostei şi a  morţii , sau a iubirii şi  a urii.

L ăcrămioara trimisă cuiva transmite mesajul că îi doreşti noroc în dragoste sau că vrei să faci o alegere corectă.

Din 1982, este floarea  naţională a Finlandei.

Foarte mulţi francezi din regiunea nanteză o cumpărau de  1 mai. Aceasta  tradiţie a lăcrămioarei de 1 mai se pare că datează din Renaştere, Charles IX oferind-o anturajului său în 1561 ca porte-bonheur.(aducătoare de noroc) . Lăcrămioara înfloreşte primăvara, este deci o plantă ideală pentru a celebra primăvara, zilele frumoase care vin şi pentru a atrage forţele benefice pentru viitoarele recolte.

De 1 mai se oferă lăcrămioare în Franţa, Elveţia, Andora, Belgia, ca “porte-bonheur” şi pentru că are în mod natural 13 flori.

Doar de la începutul sec. XX va fi asociată cu Ziua Muncii, care datează ea însăşi din 1889. 

Vinderea lăcrămioarelor pe străzile din  Nantes a început cam prin 1932, odată cu instaurarea” de la fête du lait de mai”(sărbătoarea laptelui de mai) de către  Aimé Delrue. Ea se va răspândi în toată Franţa în jurul anului  1936 cu apariţia concediului plătit.

Sa nu uităm că Vasile Alecsandri şi-a intitulat un volum de poezii Doine şi lăcrimioare.

Deci:

Se lasă carnea tăiată bucăţele peste noapte în această marinată. A doua zi se scurge marinata, se  prăjeşte  carnea în ulei, apoi se adaugă marinata(+sos de soia) şi se mai fierbe puţin.

Se poate servi cu salată verde şi paste sau cu lipii încălzite în tigaie, presărate cu caşcaval ras şi apoi pusă carnea.

Daca ti-a placut reteta noastra "De 1 Mai muncitoresc" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mihaelar63

7042 puncte

Rocsi

4413 puncte

Constelatialeu

2471 puncte

mirela0911

2254 puncte

robert_b

2026 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
RETETA RECOMANDATA
Pui cu lamaie in stil chinezesc