Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
Pentru că fac adeseori maioneză și creme, îmi rămân multe albușuri pe care, dacă nu le prepar imediat, le păstrez un timp în congelator. De cele mai multe ori fac bezele, care ne plac mult și care se fac relativ ușor. Singura problemă este consumul mare de gaz pentru coacerea lor și supravegherea atentă, ca să nu se ”bronzeze” prea tare...
De această dată am folosit niște chipsuri de ciocolată pentru decor și bezelele și-au primit denumirea de deplin meritată. În plus, au fost crocante la exterior și moi (fără a fi lipicioase) la interior. Cred că chipsurile de ciocolată au avut un rol hotărâtor în această privință...
Din ingredientele de mai jos am făcut două tăvi de bezele, ceva mai mari decât de obicei (52 de bucăți), cam câte 6-7/porție.
Albușurile se mixează cu sarea și când încep să ia volum, se adaugă zeama de lămâie și apoi zahărul pudră, treptat, câte o lingură.
Se mixează întruna, până ce compoziția se leagă tare, este lucioasă și nu se mai simte zahărul. Atunci se adaugă amidonul alimentar și se mai mixează încă 2 minute.
Se pune compoziția în poș și se șprițează bezelele, de dimensiuni ceva mai mari, în tava prevăzută dinainte cu hârtie de copt.
Se decorează bezelele cu chipsuri (fulgi) de ciocolată și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la cea mai redusă temperatură. Se lasă deschisă ușa de la cuptor și bezelele se coc astfel timp de 90 de minute.
După acest interval de timp, bezelele se scot din cuptor și se depozitează într-un loc uscat și răcoros, eventual în recipiente închise ermetic.
1
Dacă folosiți albușuri de la congelator, trebuie să le scoateți din timp, ca să se decongeleze natural.
2
Albușurile vor crește mai repede și mai frumos, dacă vor fi mixate mai întâi cu un praf de sare extrafină.
3
Ar fi bine să folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos. Astfel, prepararea bezelelor va dura mai puțin și destul de repede nu se vor mai simți cristalele de zahăr.
4
Amidonul alimentar este opțional, mai ales dacă folosiți zahăr pudră.
5
Decorați bezelele cu chipsuri (fulgi) de ciocolată, înainte de a le da la cuptor.
6
Coaceți bezelele la temperatura cea mai redusă și lăsați deschisă ușa de la cuptor. Astfel, ele se vor coace frumos și nu se vor ”bronza” prea ușor.
7
Păstrați bezelele într-un loc uscat și răcoros, eventual în recipiente închise ermetic.
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola