Desert casuta din turta dulce

de Ancutsa in Dulciuri, 29 Noi 2018 | 4190 vizualizari

 

Căsuţa din turtă dulce de anul trecut le-a plăcut alor mei foarte mult, astfel că anul acesta am mai pregătit una, cu modificări şi îmbunătăţiri. Am decorat-o astfel încât să îmbin brâul românesc de pe faţadă cu alte elemente în culori specifice Crăciunului. 
Reţetă românească

 

INGREDIENTE

  • Pentru căsuţă:
  • 250 g margarina Rama Maestro 72%;
  • 2 ouă + 1 gălbenuş,
  • 2 linguri zahar,
  • 4 linguri miere,
  • 2 linguri cacao,
  • 1/2 linguriţă amestec de condimente pentru turtă dulce,
  • 420 g făină,
  • 1 plic praf de copt,
  • Dropsuri cu fructe pentru geamuri,
  • Pentru glazură:
  • 1 albuş,
  • 160 g zahăr,
  • Puţină apă,
  • Coloranţi alimentari: roşu şi verde,
  • Pentru decor:
  • Perluţe şi fulgi de zahăr
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert casuta din turta dulce:

 

Se freacă margarina cu zahărul, se adaugă ouăle, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt. Se amestecă şi se adaugă în ploaie şi făina cernută, atât cât cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 420 g. Se frământă până se obţine un aluat bun de întins, dar pufos. Acest tip de aluat este fraged dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.

 Pentru căsuţă, se pregătesc următoarele:

1.        peretele-faţada casei tot de L 14.8 x l 13.5 cm, pe care vom decupa două geamuri şi o uşă. Această faţadă va fi unită cu acoperişul – un triunghi isoscel de 14.8 cm baza x 10.4 cm celelalte două laturi.

2.       peretele din spatele casei va avea L 14.8 x l 13.5 cm, unit cu acoperişul – un triunghi isoscel de 14.8 cm baza x 10.4 cm celelalte două laturi.

3.       două dreptunghiuri de câte L 18 x l 14.8cm fiecare, pentru pereţii laterali ai casei. Pe fiecare vom decupa câte 3 ferestre.

4.       pentru acoperiş se mai pregătesc alte două dreptunghiuri de L 21 x l 14.8 cm, acestea sunt pic mai mari, pentru a acoperi bine.

5.       în plus, vom avea nevoie şi de o foaie mai mare, pentru podeaua casei (poate fi de aprox 25 x 17cm)

6.       din aluatul rămas eu am făcut un gărduţ (pentru care am folosit un şablon din silicon), câteva trepte şi un om de zăpadă

 

Se împarte aluatul în 2 bucăţi. Se întinde prima foaie de aluat, potrivită ca grosime, pe masa presărată cu făină. Se decupează cu un cuţit ascuţit dat prin făină piesele de la punctele 1 şi 2. Se ridică de pe masă cu o spatulă tip racletă şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt. Se manevrează cu grijă pentru că acest tip de aluat se rupe foarte uşor.

Se întinde şi a doua foaie, se decupează alte piese. Aluatul rămas se frământă şi se întinde din nou pentru restul pieselor.

 Pentru ferestre, se sparg dropsurile în bucăţele mici şi se pun în locul unde vin geamurile. Uşa pe care aţi decupat-o mai devreme, o puneţi în tavă pentru a o coace şi a o lipi mai târziu. Eu am făcut şi câteva trepte.

 Piesele se coc la foc mic, aprox 10-12 minute, astfel încât să nu fie nici prea pufoase pentru că se vor rupe, dar nici prea uscate pentru că se vor crăpa. După ce scot din cuptor, se lasă la răcit în tavă 5-10 minute, apoi se scot pe un platou. Piesele cu geamuri sunt mai fragile, trebuie să se usuce şi să se răcească bine în tavă înainte de a le muta.

 Pentru glazură: se pune într-un ibric zahărul şi apă atâta cât să-l acopere, se fierbe pe foc mic până se topeşte zahărul. Separat, se bate cu mixerul albuşul cu un praf de sare. Se toarnă siropul în fir subţire, amestecând până se formează o bezea tare, lucioasă. Din această glazură se dă deoparte în două ceşcuţe pentru a amesteca cu puţin colorant alimentar: roşu, respectiv verde.

 Se umple un poş cu glazura albă şi se ung marginile pereţilor casei, să se lipească. Veţi avea nevoie să vă mai ajute cineva. Se sprijină pereţii de nişte pahare înalte. Se lasă un pic la uscat, se îndepărtează cu grijă paharele şi se adaugă şi acoperişul. Glazura are tendinţa să se usuce repede, totuşi căsuţa se va usca abia în 24 de ore, de aceea trebuie manevrată cu grijă.

De asemenea, aveţi grijă ca în bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan, deoarece aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte).

 Timp de pregătire aluat: 10 min

Timp de coacere: 10-12 min fiecare tavă – eu am avut 4 tăvi (45 min)

Timp de decorare: 2 h

Timp de uscare pentru toată căsuţa: 24h

Poftă Bună şi Sărbători cu bucurie!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/11/casuta-din-turta-dulce-2018.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert casuta din turta dulce" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Quatre quarts