Desert cozonac cu ciocolata

de Tabita _ in Dulciuri, 26 Apr 2020 | 3527 vizualizari

 

Nu m-as mai satura sa mananc din el. 
"Aluaturi de casa"

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 350 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 4 oua
  • 100 ml ulei
  • 100 ml unt topit
  • 2 plicuri drojdie uscata (2×7 g)
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare

Umplutura:

  • 100 ml apa
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • 50 g faina
  • 100 g ciocolata
  • esenta de rom (optional)
  • 100 g alune macinate

Pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 4 linguri de lapte
  • 1 lingura zahar
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu ciocolata:

Mai intai am pregatit crema.
Am pus impreuna cacaua, zaharul si faina si le-am amestecat.
Laptele si apa le-am pus intr-o oala si le-am amestecat.
Am adaugat si cacaua, zaharul si faina amestecate si le-am pus pe foc mic.
Am adaugat si ciocolata rupta in bucati.
Am amestecat pana cand crema s-a ingrosat.
Apoi am acoperit cu o folie alimentara si am lasat sa se raceasca.

Apoi am trecut la prepararea aluatului pentru cozonac.

Laptele (100 ml din cantitate) l-am incalzit usor.
Intr-un castron mai mare am amestecat laptele caldut cu 1 lingura zahar.
Am presarat pe deasupra drojdia uscata si putina faina.
Am lasat deoparte 10 minute ca drojdia sa se activeze.
Am batut ouale. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat. Am batut pana au inceput sa se albeasca.
Intre timp maiaua a crescut.
Am adaugat ouale batute si restul de lapte.
Am adaugat treptat faina amestecata cu sare.
Va rezulta un aluat cremos, moale, lipicios.
Am framantat cu mana vreo 20 de minute.
Am adaugat untul topit si am mai framantat putin pana cand acesta s-a incorporat.
Am uns suprafata aluatului si peretii castronului cu putin ulei.
Am acoperit complet castronul cu folie de plastic si am lasat la crescut 45 min - 1 ora.
Aluatul a crescut frumos.
L-am asezat pe blatul uns cu ulei.
Am mai framantat cateva minute cu mainile unse cu ulei.
Am intins o foaie.
Am adus marginile din exterior una peste alta si am repetat inca o data operatiunea.
Am format o bila.
Am impartit-o in 4 parti egale.
Am acoperit cu o folie de plastic si am lasat sa se odihneasca 10 minute.
Am intins fiecare bila in forma de triunghi.
Am uns-o cu ciocolata si alune macinate.
Am rulat.
Am impletit sulurile intre ele.
Am tapetat tavile cu hartie de copt.
Am asezat cu grija cozonacii.
I-am mai lasat putin la crescut in tavi.
Am batut un galbenus. Am adaugat putin lapte si zahar. Am uns cu ajutorul unei pensule.
Am asezat o hartie de copt pentru a preveni arderea cononacului deasupra.
I-am dat la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 50-60 de minute.
Dupa ce s-au copt, i-am scos din tavi si i-am lasat sa se raceasca.

TIPS-URI

1

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

2

Se poate adauga nuca. Eu nu am avut.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac pascuta