Desert cozonac imbatat cu coniac

de Constelatialeu in Dulciuri, 28 Mai 2020 | 8825 vizualizari

 

Ma tot obsedeaza cozonacul asta de ceva vreme, e plin facebuce asta cu cozonaci insiropati. Intr-o zi vad la o fosta colega de generala doi insiropati din astia pe care tare ii lauda si i-am cerut reteta. Reteta a stat la seif pana cand mi-a venit cheful sa o fac, noroc cu cogniacul Alexandrion al cumnatului Costel. Cand au venit acum 2 saptamani , dupa ce s-a ridicat starea de urgenta, a adus si-un Alexandrion, care nu prea avut succes, a ramas sticla aproape plina, acum am cam golit-o eu.....in fine, pana sa ma apuc de facut reteta am mai cautat pe net si am dat de reteta lui Adi Hadean, am comparat cu ce aveam eu si erau aproape la fel, pana la urma nu stiu a cui este reteta si nici nu ma intereseaza, dar clar mi-a placut provocarea. Imi pare rau ca i-am bronzat nitel, de frica sa nu iasa necopti i-am facut mai ''noire''. Pana la urma i-am facut in stilul meu...:))))))))))))))))))))))

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 25 g drojdie proaspata
  • 530 g faina- am folosit faina pentru cozonac
  • 120 ml lapte
  • 150 g unt cu 80% grasime -untul sa fie moale, la temperatura camerei
  • 2 oua intregi
  • 3 galbenusuri
  • 5 g sare
  • 80 gr zahar
  • 30 ml cogniac 
  • coaja de lamaie si portocala ( am avut doar lamaie )
  • Umplutura
  • 500 g nuca prajita si macinata
  • 200 g zahar
  • 80 g cacao
  • 3 oua
  • 50 ml cogniac 
  • Sirop
  • 200 ml apa
  • 200 g zahar
  • 100 ml cogniac 
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac imbatat cu coniac:

In primul rand trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa respecti toti pasii pentru o reusita sigura.

Aluat :Drojdia se sfaramiteaza intr-un castron, se adauga 3 linguri de faina( din cele 530 g ) si 60 ml lapte caldut, se amesteca si se lasa la crescut 15 min. Cat sta la crescut drojdia, se mixeaza cele 2 oua, galbenusurile, zaharul, sarea si cogniacul, se mixeaza bine pana se topeste zaharul. Apoi se adauga maiaua, faina si restul de lapte rece de la frigider si se framanta bine ( in caz ca este prea tare aluatul se mai adauga 1 lingura de lapte rece). Untul moale se imparte in 3 parti egale si se incorporeaza in aluat, se framanta bine pana se incorporeaza tot untul. Cand este gata aluatul se pune intr-un caston uns cu ulei , se acopera cu folie alimentara si se da 2 ore la frigider. Dupa doua ore se scoate de la frigider se imparte in doua parti egale, fiecare parte se infasoare ain folie alimentara si se da la frigider pentru 3 ore.Intre timp se face umplutura.

Umplutura : Intr-un castron se amesteca nuca macinata cu cacao, zahar, cele 3 oua si cogniacul.

Dupa 3 ore se scoate aluatul de la frigider, se intinde o foaie se pune jumatate din umplutura, se lasa o parte de margine fara umplutura( cam de 2 degete), rulam aluatul foarte strans, ungem partea neumpluta cu putina apa, ca sa se lipeasca bine cand terminam de rulat. Asezam ruloul format in folie alimentara, procedam la fel si cu a doua bucata de aluat. Bagam la congelator pentru 20 de minute cele doua rulouri. Dupa 20 de minute scoate de la congelator, fiecare rulou il sectionam pe lung si apoi il impletim ( cum se vede in imagini). Asezam cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt ( doua forme de cozonaci mai mici) si dam formele la frigider pentru 8 ore.

Sirop : Apa cu zaharul se pun la fiert la foc foarte mic, nu se amesteca, se lasa sa fiarba incet si sa se topeasca zaharul. Cand a inceput sa fiarba se stinge focul si se lasa la racit, apoi se adauga cogniacul.

Inainte  cu 20 min de a scoate de la frigider cozonacii, dupa ce au trecut cele 8 ore, se pune la fiert o cratita cu apa.Cand a inceput sa clocoateasca, se scot si cozonacii, se baga in cuptorul rece, sub ei se aseaza cratita cu apa clocotita, se inchide cuptorul si se lasa 30 min. Apoi se scoate si cratita si tavile cu cozonac, se incinge cuptorul la 160 grade si se introduc cozonacii la copt, pentru 50-60 min, eu i-am lasat 50 min si i-am bronzat nitel, cred ca depinde de cuptorul fiecaruia. Se scot din cuptor se scot si din tava si se aseaza amandoi cozonacii intr-o tava mai mare si se insiropeaza bine cu siropul rece. Se lasa pana a doua zi cand se pot manca, in sfarsit....:))))))))))))))))

TIPS-URI

1

respectati toti pasii cu multa rabdare si mai ales nu reduceti orele de stat la frigider

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac imbatat cu coniac" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chec BOUNTY ( a la Laura Sava )