Desert cozonac spirala, cu mac

de RODIMUR in Dulciuri, 18 Oct 2020 | 589 vizualizari

 

Găsisem în urmă cu mai mult timp această rețetă pe un site moldovenesc și am tot amânat prepararea acestui cozonac, până zilele trecute. Am intervenit puțin în lista de ingrediente, în  prepararea și tratarea aluatului, iar acum, după ce a mai rămas cam jumătate din cantitatea inițială, pot spune că are un gust diferit față de cozonacul nostru tradițional și că este mai puțin dulce. În plus, are un aspect oarecum special, care mi-a plăcut de la bun început. Am păstrat denumirea lui inițială, deși am cam fost tentată să-i spun ”cozonac spiralat”...
Din ingredientele de mai jos am făcut doi cozonaci, mai subțiri, pentru că n-am vrut să rămână cruzi, dată fiind cantitatea mică de drojdie.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 2 gălbenușuri
  • 1 ou
  • 150 ml de lapte
  • 2 linguri încărcate smântână
  • 5 grame de drojdie
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 50 grame de unt
  • 500 grame de făină albă
  • făină pentru modelat
  • Pentru umplutură:
  • 50 grame de mac
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1 lingură de apă
  • Pentru uns:
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1 lingură de apă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac spirala, cu mac:

Drojdia și oul se dizolvă în laptele cald.


Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până ce se dizolvă zahărul.


Se amestecă cele două compoziții și apoi se adaugă treptat făina. Se topește untul și se frământă cu el aluatul, până ce devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet și se lasă ”să se odihnească” cel puțin 30 de minute, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.


Între timp se dizolvă două linguri de miere într-o lingură de apă călduță.


Se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată și se împarte în două bucăți similare.


Dintr-o bucată de aluat se întinde o foaie dreptunghiulară, cu o grosime de 5-6 mm.


Se unge foaia cu mierea subțiată cu apă și apoi se presară o jumătate din cantitatea de mac. Se rulează foaia cu umplutura la interior și se taie de-a lungul, în două fâșii egale. Se împletesc lejer cele două fâșii în așa fel încât secțiunea cu umplutura să fie la vedere. Se sigilează capetele și se pune apoi cozonacul în tava în care s-a întins hârtie de copt, în prealabil.


Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat și apoi, după încă 10-15 minute de odihnă, se dă tava la cuptor, la temperatură medie.


Între timp se subțiază alte două linguri de miere cu apă și se lasă în așteptare.


Când cozonacii s-au rumenit, se scoate tava și se ung cu mierea subțiată cu apă, după care se dau din nou la cuptor, pentru 10-15 minute.

TIPS-URI

1

În rețeta originală, untul se ungea pe foile de aluat, după care se presăra macul. Eu am preferat să-l înclud în aluat, pentru a-l definitiva și pentru a-l face elastic și mai ales nelipicios.

2

Se folosește puțină drojdie, tocmai pentru a obține acest aspect spiralat.

3

Având puțină drojdie, aluatul nu va crește mult, așa că nu trebuie lăsat mult timp la dospit.

4

Pentru că aluatul nu crește mult, cozonacii ar fi bine să fie făcuți mai subțiri, ca să nu rămână cruzi la interior.

5

În rețeta originală, cozonacii se ungeau, odată rumeniți, cu un sirop de zahăr cu apă. Eu am preferat să folosesc miere de albine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac spirala, cu mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

RODIMUR 1

19.10.2020, 22:42

Mă bucur să aflu asta, Ancutsa și-ți mulțumesc frumos!

Rocsi 1

20.10.2020, 20:06

O felie calda, oricand merge de minune!

RODIMUR 1

20.10.2020, 20:11

Sigur, Rocsi...!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

oanapl

9081 puncte

Rocsi

5723 puncte

mirela0911

3857 puncte

katty

3367 puncte

mihaelar63

3252 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert salam de biscuiti de post
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

RETETA RECOMANDATA
Chec pufos (ciambellone soffice)