Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca

de mirela0911 in Dulciuri, 19 Apr 2017 | 484 vizualizari

 

Delicii de Paste
Nu trebuie sa treaca o sarbatoare fara cozonac. Si de fiecare data parca tot mai buni sunt, mai ales ca i-am umplut cu exact ce imi place mie! :X Dar, se poate folosi orice umplutura.

 

INGREDIENTE

  • 1.5 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 700-800 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 galbenusuri

Pt. umpluturi:

  • 3 albusuri
  • 3 lg zahar
  • 200 g mac
  • 2 lg zahar
  • 120 ml lapte
  • 350 g nuca
  • 3-4 lg zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g stafide aurii
  • 200 g rahat colorat
  • 1 ou pt uns
Portii: 3
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca:

Intr-o craticioara, se incalzeste usor cca. 150 ml lapte. Se adauga 1 lgt zahar si 2 lg faina, apoi drojdia. Se amesteca bine pana se lichefiaza, apoi se lasa 15 minute la dospit.


Intr-un vas larg, se cerne faina si se pune intr-o margine sarea. Restul de lapte impreuna cu zaharul, se pun pe foc si se incalzesc usor pana se dizolva zaharul. Se toarna peste faina maiaua, galbenusurile, coaja rasa de lamaie si laptele putin cate putin. Se amesteca bine pana se omogenizeaza totul, apoi se incepe framantatul. Se adauga tot pe rand si uleiul. Cand se obtine un aluat elastic si nelipicios, se pune la dospit pentru o ora.


In acest timp, se prepara umpluturile. Macul se macina, se amesteca cu zaharul si se pune pe foc, impreuna cu laptele sa se incalzeasca bine. Se va obtine o crema pastoasa care poate fi intinsa. Se da deoparte.


Nuca se macina, se amesteca cu zaharul si se pune pe foc impreuna cu laptele.


Rahatul se taie cubulete, iar stafidele se spala si se lasa sa se scurga.


Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se pun cate 2 lg din spuma, in umplutura de mac si cea de nuca. Se omogenizeaza.


Aluatul se imparte in 6 parti egale. Se unge masa de lucru cu ulei si se intinde o foaie in forma dreptunghiulara. Se unge cu mac, apoi se ruleaza strans pe lungime. Se da deoparte. Se ia alta bucata, se intinde si se unge cu nuca, apoi se presara cateva stafide. Se ruleaza strans, apoi se ia celalalt rulou si se impletesc. Se asaza intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt.


La fel se procedeaza si cu restul de aluat, formand cate un cozonac din doua rulouri, impletite. Combinatia de umpluturi o alegeti in functie de preferinte. Eu am mai facut cu rahat si stafide, si inca unul cu mac si nuca. Restul de spuma din albusuri se intinde pe foile pe care se vor pune rahatul si stafidele.


Se lasa inca 30 de minute sa dospeasca in tavi, apoi se ung cu oul batut bine. Se presara deasupra putin zahar brun si se dau la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca. 40 de minute. Se mai verifica din cand in cand. Cand sunt frumos rumeniti si scobitoarea iese curata, se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.


Se servesc cu mare pofta, chiar si asa calzi, pentru cei care nu au rabdare! :D :p

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar in umpluturi difera in functie de gusturi.

2

La fel si umpluturile pot diferi.

3

In aluat laptele se toarna putin cate putin, in functie de cat cere aluatul, in caz contrar, se mai adauga faina daca ese cazul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

kytz 1

20.04.2017, 11:32

Foarte frumoși ți-au ieșit!

ancutsa 1

22.04.2017, 19:04

Tare buni cozonacii tai!

mirela0911 1

24.04.2017, 12:55

Va multumesc! Buni si pufosi au fost!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu gutui
  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

RETETA RECOMANDATA
Budinca de orez cu mere