Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca

de mirela0911 in Dulciuri, 19 Apr 2017 | 3577 vizualizari

 

Delicii de Paste
Nu trebuie sa treaca o sarbatoare fara cozonac. Si de fiecare data parca tot mai buni sunt, mai ales ca i-am umplut cu exact ce imi place mie! :X Dar, se poate folosi orice umplutura.

 

INGREDIENTE

  • 1.5 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 700-800 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 galbenusuri

Pt. umpluturi:

  • 3 albusuri
  • 3 lg zahar
  • 200 g mac
  • 2 lg zahar
  • 120 ml lapte
  • 350 g nuca
  • 3-4 lg zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g stafide aurii
  • 200 g rahat colorat
  • 1 ou pt uns
Portii: 3
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca:

Intr-o craticioara, se incalzeste usor cca. 150 ml lapte. Se adauga 1 lgt zahar si 2 lg faina, apoi drojdia. Se amesteca bine pana se lichefiaza, apoi se lasa 15 minute la dospit.

Intr-un vas larg, se cerne faina si se pune intr-o margine sarea. Restul de lapte impreuna cu zaharul, se pun pe foc si se incalzesc usor pana se dizolva zaharul. Se toarna peste faina maiaua, galbenusurile, coaja rasa de lamaie si laptele putin cate putin. Se amesteca bine pana se omogenizeaza totul, apoi se incepe framantatul. Se adauga tot pe rand si uleiul. Cand se obtine un aluat elastic si nelipicios, se pune la dospit pentru o ora.

In acest timp, se prepara umpluturile. Macul se macina, se amesteca cu zaharul si se pune pe foc, impreuna cu laptele sa se incalzeasca bine. Se va obtine o crema pastoasa care poate fi intinsa. Se da deoparte.

Nuca se macina, se amesteca cu zaharul si se pune pe foc impreuna cu laptele.

Rahatul se taie cubulete, iar stafidele se spala si se lasa sa se scurga.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se pun cate 2 lg din spuma, in umplutura de mac si cea de nuca. Se omogenizeaza.

Aluatul se imparte in 6 parti egale. Se unge masa de lucru cu ulei si se intinde o foaie in forma dreptunghiulara. Se unge cu mac, apoi se ruleaza strans pe lungime. Se da deoparte. Se ia alta bucata, se intinde si se unge cu nuca, apoi se presara cateva stafide. Se ruleaza strans, apoi se ia celalalt rulou si se impletesc. Se asaza intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt.

La fel se procedeaza si cu restul de aluat, formand cate un cozonac din doua rulouri, impletite. Combinatia de umpluturi o alegeti in functie de preferinte. Eu am mai facut cu rahat si stafide, si inca unul cu mac si nuca. Restul de spuma din albusuri se intinde pe foile pe care se vor pune rahatul si stafidele.

Se lasa inca 30 de minute sa dospeasca in tavi, apoi se ung cu oul batut bine. Se presara deasupra putin zahar brun si se dau la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca. 40 de minute. Se mai verifica din cand in cand. Cand sunt frumos rumeniti si scobitoarea iese curata, se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.

Se servesc cu mare pofta, chiar si asa calzi, pentru cei care nu au rabdare! :D :p 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar in umpluturi difera in functie de gusturi.

2

La fel si umpluturile pot diferi.

3

In aluat laptele se toarna putin cate putin, in functie de cat cere aluatul, in caz contrar, se mai adauga faina daca ese cazul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci umpluti cu mac si nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

kytz 1

20.04.2017, 11:32

Foarte frumoși ți-au ieșit!

Ancutsa 1

22.04.2017, 19:04

Tare buni cozonacii tai!

mirela0911 1

24.04.2017, 12:55

Va multumesc! Buni si pufosi au fost!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert chec marmorat