Desert cozonacul lui Sidy

de mihaelar63 in Dulciuri, 3 Sep 2017 | 3913 vizualizari

 

 Pot sa spun ca Sidy este una dintre Bucatarasele mele preferate . Imi plac multe retete de la ea . Eu nu prea prepar dulciuri . Din aceasta cauza m-a intrebat un unchi de-al sotului de la ce cofetarie am luat cozonacul !! Cu inima in dinti am inceput experimentul cozonacului impletit  https://www.bucataras.ro/retete/cozonacul-maicutei-mele-27943.html . Am redus din zahar si  am folosit rom la hidratarea stafidelor .In  umplutura cu nuca am pus si nuci taiate . Pentru us cozonacul pe deasupra am folosit reductie de must de struguri .  Nu stiu cat de bine arata impletitura dar gustul si textura au fost minunate . Multumesc maicutei lui Sidy care a invatat-o sa faca asa cozonac bun . Multumesc lui Sidy ca ne-a prezentat reteta .
 

 

INGREDIENTE

Aluat 1.800 faiana alba de trei nule pentru cozonac

  • 400 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita pudra turmeric 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 esenta rom
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura coaja lamaie
  • 2 linguri untura
  • 3 linguri caco de buna calitate
  • 1 lingura unt

UMPLUTURA ;

  • 250gr nuca macinata +100 gr nuca taiata +200 gr zahar + 1 esenta de rom +50 ml sirop visine
  • 250 gr mac macinat +100 gr zahar +100 gr stafide + 50 ml rom
  • 200 gr rahat
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonacul lui Sidy:

  1.  Drojdia sfaramata impreuna cu doua linguri de zahar si doua de faina se omogenizeaza  in lapte caldut .si se lasa pana incepe sa dospeasca frumos .
  2. Stafidele se pun la hidratat in rom .
  3. Ouale se bat usor impreuna cu zaharul si sarea.
  4. Dupa ce maiaua a dospit se amesteca impreuna bine toate ingredientele pentru aluat [ mai putin cacao].
  5. Untura moale la temperatura camerei se aducga pe rand .
  6. Framantati bine . Sidy spune ca o ora  Eu cel mult 20 minute am framantat .
  7. Se ia a treia parte din aluat si se omogenizeaza bine cu cacao [ care a fost diluata cu putin lapte ] .
  8. Lasati aluaturile la dospit la loc cald timp de o ora .
  9. Se ia aluatul cu cacao si se imparte pe masa infainata in 3 parti egale .
  10. Aluatul galben se imparte in 6 parti egale .
  11. Acoperiti bilele de aluat si le lasati sa mai creasca inca 15 minute .
  12. Pregatiti umpluturile amestecand ingredientele pentru fiecare umplutura separat .
  13. Se presara faina pe blatul de lucru si se intind bilele de aluat sub forma de foi dreptunghiulare .
  14. Foile de aluat cu cacao se presara cu rahat .
  15. jumatate de bile din aluatul galben se umple cu umplutura cu nuca si jumatate se umple cu umplutura cu mac .
  16. Rulati fiecare foaie pentru a obtine un sul .
  17. Luati cate un sul cu fiecare umplutura si impletiti-le in trei .
  18. Fiecare impletitura se pune in cate o tava unsa cu unt  si presarata cu faina.
  19.  Am uns fiecare cozonac cu reductie de must din struguri  [ cu ajutorul unei pensule de silicon ].
  20. Dupa inca 15 minute cand cozonacii au crescut frumos in tava i-am pus la cuptorul preincalzit timp de o ora [ eu am un cuptor mai slabut si vechi ] .Dupa primele 15 minute am mai redus temperatura .
  21. Sub tava in cuptor am pus o craticioara cu apa care a emanat aburi . Astfel aluatul a crescut frumos si nua fost foarte uscat .
  22. Cand cozonacii s-au rumenit i-am uns din nou cu reductia de must .
  23. Dupa ce s-au racit i-am scos din tavi .
  24. Se taie dupa ce s-au racit bine .

                         Pofta buna !!!!

TIPS-URI

1

Ingredientele pentru aluat trebuie aduse din timp in bucatarie , Sa fie la temperatura camerei . Astfel aluatul va creste repede si frumos .

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonacul lui Sidy" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

elucubratiiculinare 1

07.09.2017, 08:29

RuxyRux 1

12.12.2018, 23:35

Ce frumusete delicioasa...deja visez cozonaci!

katty 1

22.04.2019, 09:27

Arata tare bine cozonacul tau si cu siguranta e si foarte bun!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert fursecuri fragede umplute cu gem de prune