Desert inghetata de caramel si bezea caramelizata

de Miha in Dulciuri, 31 Iul 2017 | 2931 vizualizari

 

Cea mai buna inghetata mancata vreodata! ;)

 

INGREDIENTE

  • Pentru blatul de biscuiti:
  • 100 g biscuiti obisnuiti
  • 1 lingura zahar pudra
  • 50 g unt topit
  • Pentru inghetata de caramel:
  • 100 g zahar
  • 1 lingura apa
  • 25 g unt
  • 250 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 galbenusuri
  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri (cele ramase de la inghetata)
  • 100 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert inghetata de caramel si bezea caramelizata:

Blat de biscuiti:

Mixam biscuitii la robotul de bucatarie pana obtinem un pesmet fin. Adaugam zaharul si untul topit si mai mixam o data pana compozitia se omogenizeaza. Rasturnam intr-o tava de chec pe care am tapetat-o cu folie alimentara si tasam bine cu lingura pana obtinem un blat neted. Dam la frigider pana este gata inghetata.

Inghetata de caramel:

Turnam apa peste zahar si punem vasul la foc mic. Lasam pe foc pana zaharul se caramelizeaza si devine lichid.

  • Zaharul il caramelizati cat de tare vreti voi, de cat de intensa vreti sa fie culoarea inghetatei, dar aveti grija sa nu-l ardeti prea tare, caci va deveni amar.

Amestecam laptele cu smantana pentru frisca, apoi turnam incet peste caramel. Adaugam apoi si untul si amestecand continuu fierbem pana se topeste caramelul.

  • Atentie sa nu va ardeti! Amestecul se va umfla foarte tare si va bolborosi.

Galbenusurile le amestecam intr-un castron, apoi turnam incet, in fir subtire, amestecul de lapte cu caramel, avand grija sa amestecam repede cu un tel, sa nu se faca omleta  Rasturnam inapoi in cratita, apoi punem din nou la foc mic.

Amestecam continuu cu telul, pana compozitia incepe sa se ingroase, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru cateva ore, timp in care o scoatem din cand in cand si amestecam in ea, sa spargem acele de gheata care se formeaza.

Asta este si motivul pentru care imi doresc o masina de inghetata… timpul de preparare se scurteaza considerabil si nu verifici nerabdator din juma in juma de ora daca e gata :)) Plus ca la final, dupa atatea reprize de amestecat in inghetata ramai si cu mai putina, ca nu te rabda inima sa nu gusti asa… vreo 2 linguri macar :))

Dupa ultima tura de omogenizare turnam inghetata semicongelata peste blatul de biscuiti si punem tava la congelator pana la congelarea completa.

Cand inghetata este gata o rasturnam pe un platou (termorezistent) si o „imbracam” bine in bezeaua ce am preparat-o astfel:

Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc foarte bine. Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, care face turturi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Punem si zeama de lamaie si aromam cu vanilie dupa gust.

Atentie! Inghetata trebuie sa fie bine „sigilata” in bezea, altfel veti avea surpriza sa topiti inghetata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de caramel si bezea caramelizata" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Gomboti - galuste cu prune