Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

de oanapl in Prajituri, 27 Sep 2020 | 620 vizualizari

 

Deși mie îmi plac, în general, prăjiturile cu ciocolată amară și cu fructe acrișoare, am fost surprinsă plăcut de această prăjitură. A fost foarte aromată și absolut delicioasă. 
M-am inspirat de la Savori Urbane și am folosit mai puțin zahăr, decât era în rețeta originală și a fost perfectă așa.
E o prăjitură care merită încercată. Vă invit să o încercați și voi.

 

INGREDIENTE

  • 400 g foi subțiri de plăcintă
  • 250 g iaurt grecesc cu 10%
  • 4 ouă
  • 100 g zahăr măcinat
  • coaja rasă de la 3 portocale medii
  • 300 ml suc de portocale (2-3 portocale în funcție de cât sunt de zemoase)
  • 1 lingură esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 200 g unt gras topit (cu 82%)
  • 50 ml ulei de măsline sau unt gras
  • Sirop:
  • 300 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • sucul stors de la o portocală mare
  • În plus
  • 1 portocală pentru decor (felii)
  • unt pentru uns tava
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt:

Se spală portocalele cu apă fierbinte.

Se începe cu siropul pentru că acesta are nevoie de 8-10 minute de fierbere și trebuie să se și răcorească înainte de a fi turnat peste prăjitură. Într-o cratiță potrivită se pune apa, zahărul, vanilia și se lasă să fiarbă. Se stoarce și sucul unei portocale și se adaugă și se lasă să fiarbă cca. 8 minute (de când începe să clocotească). Siropul trebuie să scadă un pic dar nu să devină gros ca mierea! Eu am râmas cam cu 600 ml de sirop. Se dă cratița deoparte și se lasă siropul la răcorit.

Se rade fin coaja a 2-3 portocale, apoi se taie în jumătate și se scurge sucul. Se păstrează 300 ml de suc proaspăt de portocale în care se pune și coaja rasă fin.

Se separă ouăle și se mixează jumătate din zahărul măcinat cu gălbenușurile, timp de 3-4 minute până când se obține o compoziție spumoasă, mai deschisă la culoare.


Se topește untul și se lasă la răcorit.

Se toarnă untul topit, sucul de portocale și iaurtul grecesc în mixul de gălbenușuri și se încorporează cu mixerul.

Se pune cuptorul la încins la 170 C (sus, jos + ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.

Separat se mixează albușurile cu un praf de sare și și apoi se adaugă și restul de zahăr măcinat și se mixează până când se obține o bezea fermă și lucioasă.

Se pune mai întâi 1/3 din spumă peste mixul de gălbenușuri cu iaurt și se amestecă energic cu spatula de mână. Apoi se adaugă și restul de albușuri și se încorporează delicat cu mișcări de sus în jos, cu grijă să nu se strivească spuma.

Foile de plăcintă se taie în fâșii late de 1 cm ca pe tagliatelle, apoi se scutură bine astfel încât să nu fie lipite între ele și se așează într-un bol mare.

Se toarnă crema de mai sus peste fâșiile de aluat și se amestecă totul lejer cu spatula.

Se tapetează cu hârtie de copt fundul unei tăvi, iar pereții se ung cu unt și se toarnă compoziția în ea.

Se decorează cu jumătăți de felii subțiri de portocale.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 170 C și se coace prăjitura timp de 45-50 de minute.

Imediat ce se scoate tava cu prăjitură din cuptor se toară siropul peste ea. Prăjitura fierbinte va absorbi imediat siropul aromat și dulce. Se lasă prăjitura să se răcorească 30 de minute și se scoate din tavă și se servește.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

oanapl 1

29.09.2020, 09:48

Rocsi, chiar merită încercată!

Panacris 1

29.09.2020, 22:01

oanapl 1

05.10.2020, 20:11

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

5594 puncte

katty

4926 puncte

Bya Ralu

4803 puncte

mirela0911

4743 puncte

simona72

4027 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv saratele
  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Fasole in stil grecesc preparat la slow cooker Crock Pot

de Ksenya 5

ieri la 20:41

Fasole fiarta la slow cooker Crock Pot

de Ksenya 5

ieri la 19:33

Macrou cu sos de rosii gatit la slow cooker Crock Pot

de Ksenya 5

ieri la 19:05

RETETA RECOMANDATA
Rulada cu banana