Desert prajitura cu branza si crumble

de merisor in Prajituri, 24 Apr 2017 | 1221 vizualizari

 

Îmi plac de mor aluaturile fragede, nisipoase, care se topesc instant la degustare, iar aluatul de crumble, este chiar grozav de bun.
Am tot preparat crumble cu fructe, cu gem și mi-am zis că ar fi timpul să-l încerc și cu brânză.
A ieșit o prăjitură cu brânză și crumble chiar deosebit de bună.
Iar mie, la umplutura de brânză, îmi place să combin brânza dulce cu puțină telemea, truc deprins de la soacra mea cu ani în urmă.
Nu se pune multă brânză telemea, doar atât căt să devină ușor sărată compoziția, dar vă spun că va da un gust aparte, combinația.
 

 

INGREDIENTE

  • 3 ouă
  • 250 g unt (82% grăsime)
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură ulei
  • 200 g zahăr
  • 800 g brânză de vaci, proaspătă
  • 200 g brânză telemea, veche
  • 2 linguri gris (opțional)
  • 50 g stafide aurii
  • 600 g făină
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 2 lingurițe esență de lămâie (opțional)
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu sau amoniu
  • zahăr pudră pentru decor
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu branza si crumble:

Mai întâi, aducem ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare.


Cernem făina într-un bol, dacă avem răbdare, o cernem de două ori să fie aerată.


Separăm gălbenușurile de albușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele.


Frecăm gălbenușurile cu sarea, apoi adăugăm 100 g zahăr pudră și le frecăm în continuare, după care adăugăm untul ușor moale, tăiat în cubulețe și începem să presărăm, treptat, făină, amestecând aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.


La un crumble obișnuit, nu se pun gălbenușuri, iar untul se adaugă rece, dar eu am procedat un pic altfel, o să vedeți și de ce.


Când obținem un aluat nelipicios și nisipos, ne oprim din a adăuga făină și împărțim aluatul în două părți. Cam 400-425 g de făină mi-a înglobat acest aluat.


2/3 din aluat îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la frigider, iar peste aluatul rămas, adăugăm uleiul, laptele, 1/2 din coaja rasă de lămâie, bicarbonatul stins in zeama de la 1/2 lămâie și încorporăm restul de făină amestecată cu praful de copt.


Eu am mai pus și o linguriță de esență, pentru un plus de aromă.


Fământăm un aluat compact, ușor moale și nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, la frigider, acoperit cu folie alimentară.


Pentru umplutură, sfărâmăm brânza telemea sau o dăm pe răzătoare și o amestecăm cu brânza proaspătă.


Adăugăm coaja rasă de la 1/2 lămâie, o linguriță esență de lămâie și stafidele hidratate, în prealabil, în puțină apă călduță și, dacă brânza este mai zemoasă, adăugăm puțin gris.


A mea a fost zemoasă, fiind brânză proaspăt făcută (de mama mea), așa că am adăugat 2 linguri rase de gris.


Mixăm albușurile spumă cu praful de sare, apoi adăugăm, treptat, 100 g zahăr pudră și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.


Încorporăm apoi bezeaua în amestecul de brânză, obținând astfel o umplutură foarte aerată.


Ungem tava cu puțin ulei, presărăm și făină, apoi întindem aluatul fraged în ea.


Putem să-l întindem întâi pe masă, apoi îl transferăm, dar eu l-am întins direct în tavă.


Peste aluat, întindem uniform umplutura de brânză și sfărâmăm deasupra, cu degetele, aluatul de crumble.


Coacem prăjitura cu brânză și crumble pentru 30-35 minute, în cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade C.


O lăsăm apoi să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.


Noi o servim ușor caldă, în general cu un iaurt bun, sau kefir, dar merge de minune și cu un ceai aromat sau o cafea bună.


 

TIPS-URI

1

Dimensiuni tava de copt: 26/36 cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu branza si crumble" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

noiinbucatarie 1

11.05.2017, 09:12

Minunata prajiturica!

Xandrinne 1

12.05.2017, 06:35

RuxyRux 1

09.11.2017, 23:32

O minunatie...candva am preparat si eu asa o combinatie...e perfecta! Arata delicios!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tocana de vita Loc Lac- Cambodgia

ieri la 21:14

Turta dulce

ieri la 18:38

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu piersici si bezea