Desert prajitura frantuzeasca

de Criss in Prajituri, 4 Noi 2013 | 166008 vizualizari

 

Intr-una din zile, in timp ce cautam ceva, am dat peste un caiet vechi de-al meu in care am scris candva niste retete. Si am gasit aceasta prajitura. Mi-a placut si nu prea, dar am zis ca ar fi bine sa dau o cautare pe net, sa vad daca mai gasesc vreo varianta a acestei prajituri. Si am gasit pe Bucataras o reteta postata de Mirela Goleanu, cu mici modificari si adaugiri fata de reteta mea. Am combinat cele doua retete, am mai adaugat ceva in plus si a iesit o prajitura fina si foarte buna. Reteta ei am vazut ca se numeste "Prajitura frantuzeasca" si asa i-am spus si eu, desi am vazut zilele trecute pe facebook polemici legate de titlul acestei retete cum ca n-ar avea nici in clin nici in maneca cu Franta. :D

 

INGREDIENTE

  • Foi cacao :
  • 300 g faina
  • 150 g zahar
  • 150 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 200 ml smantana
  • Umplutura :
  • 6 albusuri
  • 250 g zahar
  • 150 g nuca cocos
  • visine din visinata
  • Crema :
  • 6 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina hidratata in putina apa
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata
  • 4-5 linguri frisca lichida
  • fulgi de cocos sau ciocolata alba
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura frantuzeasca:

Foi cacao: intr-un castron mixam untul cu zaharul, adaugam smantana, iar la final faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Aluatul obtinut il dam la frigider pentru 1-2 ore, apoi il scoatem din castron cu mainile infainate si il rasturnam pe masa tot cu faina. Impartim aluatul in 2 .


Prima foaie se intinde si se pune in tava peste hartie de copt. Peste foaie se pune umplutura cu cocos, visinele (din visinata in cazul meu) si deasupra cea de-a doua foaie. Aici m-am folosit de hartie de copt pentru ca altfel n-as fi reusit sa o intind si sa o pun frumos deasupra.


Umplutura: mixam spuma albusurile adaugam treptat zaharul, iar la final nuca de cocos o vom incorpora, folosindu-ne de o lingura, prin rasturnare, de jos in sus


Umplutura o intindem peste foaia de aluat intinsa deja in tava, iar deasupra asezam visine din visinata, apoi cea de a doua foaie de aluat. Ultima foaie o intepam cu furculita din loc in loc, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.


Dam la cuptor (preincalzit) pentru circa 20-30 minute. Verificam cu scobitoarea (daca iese curata inseamna ca sunt gata).


Crema: galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, adaugam apoi praful de budinca de vanilie, iar la final laptele fierbinte. Punem craticioara pe foc mic. Amestecam pana se ingroasa crema. Luam de pe foc, adaugam gelatina hidratata in foarte putina apa, apoi o lasam sa se raceasca.


Separat batem frisca pana devine o spuma tare, apoi se adauga treptat crema racita. Crema nu trebuie sa fie chiar rece de tot, pentru ca apoi nu se mai inglobeaza bine in frisca din cauza gelatinei.


Se intinde crema peste prajitura si se pune in frigider 2 ore, dupa care se glazureaza cu ciocolata topita si se decoreaza cu fulgi de ciocolata alba sau fulgi de cocos.

 

TIPS-URI

1

Eu nu am respectat procedura cu tinutul in frigider pentru ca ma grabeam, poate si de aceea n-am fost foarte incantata de foi. Ma asteptam sa fie mai fragede. Oricum se lucreaza destul de greu cu ele. Ideea este sa le lasati la frigider!

2

Se pot folosi visine proaspete, congelate sau din compot, dupa gust.

3

Crema de vanilie se pregateste intr-o cratita cu fund dublu, in caz contrar pe aburi, la bain-marie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura frantuzeasca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Teo 1

05.11.2013, 21:18

BRAVO,cRISS!arata bine si chiar nu conteaza denumirea sau cine a facut la inceput!

Panacris 1

15.11.2015, 13:52

Ancutsa 1

24.09.2017, 16:42

Frumoasa si festiva! Mi se pare ideala pentru sarbatori!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dorada regala prajita la tigaie
  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura "Acoperis de casa"