Desert prajitura Somloi

de Ina in Torturi, 26 Ian 2012 | 94968 vizualizari

 

Aceasta prajitura-tort am servit-o pentru prima data asta-toamna, la un restaurant cu specific unguresc, din Sinaia (Pensiunea Alex). Portia avea 330g si costa doar 16 lei. Am gasit restaurantul intamplator, cand ne intorceam pe jos de la cota 1400 si ne scazuse glicemia :))), dar am revenit si in alte seri pentru ca meniurile lor ne atrageau ca un magnet. Ultimele doua poze reprezinta portiile servite la restaurant (pacat ca n-am adaugat si eu ciocolata lichida la servire :S )

 

INGREDIENTE

Blatul cu vanilie:

  • 3 oua 
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 3-4 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare  

Blatul cu cacao:

  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

Blatul cu nuca:

  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

Sirop:  

  • 80 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 2 fiole cu esenta de rom 

Crema:  

  • 800 ml lapte
  • o esenta de vanilie
  • 300 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 3 oua

Decor:

  • miez  de nuca
  • stafide
  • frisca
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Somloi:

Blat de vanilie : Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.


Pentru blatul de cacao procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa mixam. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.


La blatul cu nuca urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi : Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam. Incorporam galbenusurile, adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.


In timp ce blaturile se racesc, pregatim siropul cu care le vom insiropa. Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.


Crema de vanilie: Intr-o cratita adanca turnam jumatate din cantitatea de lapte si adaugam esenta de vanilie. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte, adaugam si jumatate din zahar si faina. Amestecam bine cu telul para si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor, pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.


Asamblare: Asezam blatul cu vanilie pe un platou mare sau in tava, il insiropam si-l acoperim cu 1/3 din crema de vanilie. Presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si presaram iar nuca macinata si stafide. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram iar nuca macinata si stafide.


Decoram cu frisca, bucati de ciocolata, nuci si stafide.


Reteta este preluata de la deliciousflavours , careia-i multumesc din suflet pentru minunatul desert ! :-*

 

TIPS-URI

1

Prajitura servita la restaurant era decorata cu sos de ciocolata. Nu ezitati sa-l adaugati la ingredientele prajiturii!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Somloi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (87)

iqphantom 1

07.03.2013, 16:12

e foarte buna Eu am mancat la "Pusca si cureaua lata" din Turda. Prietena mea Marieta e responsabila pentru gustul desavarsit . Tare imi doream reteta. Multumesc Ina

Constelatialeu 1

28.04.2013, 19:17

Ce bine arata !

babi5 1

28.12.2013, 22:44

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata si nuca