Desert sarlota de mere

de RODIMUR in Dulciuri, 9 Iun 2019 | 3920 vizualizari

 

Am această rețetă de câtva timp și deși denumirea ei este de ”șarlotă”, evitam mereu acest cuvânt, știind că șarlota este o cremă preparată din: lapte, ouă, frișcă și gelatină...Totuși, pentru că mai există un sens al cuvântului ”șarlotă”, și anume acela de ”preparat cald, sau rece de patiserie, realizat dintr-o spumă, sau un piure, într-o formă tapetată de șarlotă cu pișcoturi”, am revenit la denumirea pe care i-a dat-o persoana care mi-a furnizat rețeta.
Ca de obicei, ”am operat” câteva modificări în rețeta primită și cred că a fost o idee foarte bună, căci șarlota a ieșit mai bună decât prima dată, când am respectat întocmai indicațiile.
Este o șarlotă fină, moale și delicioasă, căreia merele, călite în unt și stafidele înmuiate în esență de rom îi dau un gust excelent... În plus, se prepară destul de ușor și nici nu este foarte scumpă.
În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care șarlota stă la rece, în frigider.

 

INGREDIENTE

  • 30 pișcoturi de șampanie
  • Pentru umplutură:
  • 7-8 mere mari
  • 100 grame de unt
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de stafide
  • 4-5 linguri de esență de rom
  • Pentru sirop:
  • 150 ml de apă
  • 6 linguri de zahăr tos
  • 2-3 linguri de esență de rom
  • Pentru ornat:
  • frișcă naturală din:
  • 200-250 ml de smântână grasă
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • ornamente decor
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert sarlota de mere:

Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom.

Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se amestecă des în cratiță, pentru ca toate cubulețele de mere să se călească uniform și să absoarbă untul.

După acest interval de timp, se adaugă zahărul pudră, vanilia și stafidele înmuiate în rom și se fierb la foc mic, timp de 20-25 de minute, până ce compoziția se leagă bine și scade zeama lăsată de mere. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească.

Se prepară siropul din apă și zahăr și când este gata, se lasă la răcit și abia după aceea se adaugă esența de rom (se poate folosi esența de rom în care s-au înmuiat stafidele).

Se umezește forma pentru șarlotă și se pune apoi în ea folie alimentară, lăsând-o să depășească mult marginile, pentru a fi mai ușor de răsturnat pe platou.

Se umezesc rapid pișcoturile (timp de 1 secundă) în siropul răcit și se tapetează cu ele forma de șarlotă, de jur împrejur și la bază. Se toarnă apoi un strat de piure de mere și altul de pișcoturi, iar după un alt strat de piure se termină cu ultimul strat de pișcoturi, care va constitui baza șarlotei. 

Se acoperă șarlota cu o folie alimentară, și se dă la frigider, până a doua zi.

A doua zi se scoate șarlota din frigider, se răstoarnă ușor pe platou și se decorează după preferință, cel mai bine cu frișcă naturală, preparată în casă, din ingredientele scrise în  listă.

Se ține la frigider, până ce se termină.

TIPS-URI

1

Piureul de mere trebuie foarte bine scăzut, ca să se lege.

2

Nu adăugați esența de rom în sirop, decât după ce acesta s-a răcit.

3

Umeziți cu apă forma de șarlotă, pentru ca folia alimentară să adere perfect.

4

Lăsați folia alimentară mult peste marginile formei, ca să vă fie ușor să scoateți șarlota din ea.

5

Umeziți pișcoturile doar o secundă în sirop, ca să nu se înmoaie prea tare.

6

Puteți pune doar un strat de pișcoturi la bază și unul la suprafață (așa cum am făcut eu) dacă forma de șarlotă nu este suficient de înaltă.

7

Lăsați șarlota peste noapte la frigider, ca să se închege.

8

Faceți frișca din smântână naturală grasă și rece.

9

Țineți șarlota la frigider, până ce se termină de mâncat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota de mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

19.06.2019, 09:24

Îți mulțumesc frumos, Merișor...!

mihaelar63 1

11.12.2019, 17:16

Ce buuna

RODIMUR 1

11.12.2019, 17:48

Îți mulțumesc frumos, Mihaela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Chec cu mere, nuci si stafide