Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine

de RODIMUR in Prajituri, 10 Mar 2018 | 3548 vizualizari

COMENTARII (40)

vasimur 1

10.03.2018, 17:08

Bunica 1

10.03.2018, 17:16

Mai usor Vasile ,ca vor si altii sa guste!)))

RODIMUR 1

10.03.2018, 17:25

Buni, gustă toți aceia cărora le place...!

Ina 1

10.03.2018, 17:36

Buna prajiturica ta
Dupa mine, ca sa fie strudel trebuie sa fie cu foi subtiri/ foietaj, dar pana la urma fiecare o numeste cum vrea

Valclaudia 1

10.03.2018, 17:42

servesc si eu o feliuta

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:13

Așa este, Ina! Ai dreptate! Ștrudelul e cu foi subțiri, dar așa numea mămica prăjitura asta, așa o numesc și eu, din obișnuință...

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:14

Te servesc cu plăcere, Claudia!

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:17

Dar pentru corectitudine (care trebuie să primeze în fața obișnuinței!) uite, Ina, voi schimba numele prăjiturii...!

Ina 1

10.03.2018, 18:25

madi_marin 1

10.03.2018, 18:29

Ce bine arata!

navidad_2017 1

10.03.2018, 18:34

Indraznesc si eu sa-i raspund Doamnei Ina: "Strudel" inseamna in germana "vartej", iar adverbul corespunzator "gestrudelt" = "invartit"; de aici vine denumirea (traducere directa) placintei "Invartita" moldovenesti. Caci "Strudel"-ul clasic (sec XVII - XVIII) era o rulada cu foaie din aluat cu drojdie (evtl. branza de vaci), umpluta dulce (mere, branza, mac, nuca, povidla etc) sau din aluat cu cartofi, umpluta sarat (ciuperci, carne, dar si mai des varza acra) si apoi coapta sau chiar fiarta (la abur) dupa umplere. La portionare aparea sectiunea in forma de vartej (melc). Folosirea foilor de aluat ultra-subtiri "de strudel", adica gen "filo" sau "yufka" se datoreaza influentei ulterioare, culturale si culinare otomane; originea acestor foi este insa in Orientul Apropiat. In reteta clasica austriaca de Strudel nu se foloseste aluat foietaj ("frantuzesc" ).

navidad_2017 1

10.03.2018, 18:48

Tata spune ca pe vremea copilariei lui in Basarabia, de fiecare data cand Mama lui (austriaca 100%) cocea toamna/iarna paine in cuptorul cu lemne, facea si "Strudel" cu mere (+ stafide) si/sau cu bostan... (localnicii ii ziceau "Invartita" ) si ca aratau exact ca ale Dvs. Ca numai vazand pozele, parca simte mirosul si gustul Strudel-ului lui Mutti... ! Cu alte cuvinte, s-a legat la cap fara sa-l doara: acum trebuie sa ne faca si noua, ca sa stim despre ce e vorba! Multumim ptr idee!

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:57

Navidad, vă mulțumesc frumos pentru apreciere și pentru explicații! Eu așa știu denumirea de la mama mea de acasă, care o știa de la bunica paternă, austriacă la origine (am mai scris pe aici despre ea). E adevărat că în unele dicționare se scrie că ștrudelul este făcut cu foi subțiri, dar eu am scris numele pe care-l știam de la mămica... Într-adevăr, după originea acestui cuvânt, se explică și învârtita moldovenească și denumirea pe care am dat-o eu prăjiturii... Acum nu mai știu ce să fac, să nu fiu în eroare. Să schimb din nou numele prăjiturii în "ștrudel", așa cum am scris inițial, pentru că așa știam, din obișnuință? Ce mă sfătuiți?

Rahela Velicu 1

10.03.2018, 19:04

Aici vin si eu

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:07

Ești bine venită/primită, Mimi!

navidad_2017 1

10.03.2018, 19:09

Prajitura care se vede in poza este fara nici o indoiala o varianta de "Strudel", asa cum o cunoastem noi din Austria, Bavaria sau chiar parti ale Tirolului de Sud; este o foaie de aluat umpluta de cruda, rulata si apoi coapta; si are in sectiune forma clasica si traditionala de vartej (adica de "Strudel" )/melc... Folosirea foii Filo nu este obligatorie! Nu stiu daca mai trebuie sa adaug ceva ...

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:24

Mulțumesc frumos, Navidad! Părerea dumneavoastră contează enorm pentru mine! Este argumentată științific și de bun simț.

Rocsi 1

10.03.2018, 19:24

Ooo, dar ce desert delicios ne-ai adus! In plus, este si de post! Asa ceva as papa in fiecare zi! Bravo Rodica!

cristinutanicolita 1

10.03.2018, 19:28

Servesc si eu o bucățică, din această bunatate!

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:29

Mulțumesc frumos, Rocsi! Facem prăjituri de post, când putem...

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:33

Mă bucur să te servesc, Cristinuța...!

navidad_2017 1

10.03.2018, 19:33

Ooooooo... eu va multumesc de apreciere ! Si inca o data, ptr reteta !

navidad_2017 1

10.03.2018, 20:38

Stiti cum e la mine cu intinsul la scris... Va pun un link pe care il consider suficient de edificator (pozele!), chiar daca textul nu-i pe intelesul tuturor; titlul retetei este "Strudelul cu mac al Bunicii" (in poza sunt si felii cu alta umplutura)... (daca tot m-ati laudat.... ! ) https://www.oetker.de/rezepte/r/omas-mohnstrudel.html

RODIMUR 1

10.03.2018, 20:58

Navidad, vă mulțumesc frumos! Este mai mult decât edificator. Oricum, v-am crezut de prima dată, iar părerea dumneavoastră contează foarte mult pentru mine. Aveam nevoie de o confirmare pentru ce știam eu din copilărie în privința denumirii. Și a venit, confirmarea, de la dumneavoastră... Încă o dată, mulțumesc mult!

diaconta 1

10.03.2018, 23:53

Daca e si cu visine,nu poate fi decat minunat

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu mere Sarlatanca