Desert tort cos de toamna cu fructe

de Ancutsa in Torturi, 10 Noi 2019 | 2850 vizualizari

 

Tort cu blat la care am folosit noul mix Dr. Oetker, sirop de fructe, cremă de ciocolată și cafea, cremă de alune de pădure, decorat ca un coș cu multe fructe de toamnă, poașate.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 5 ouă,
  • 30 ml apă rece,
  • Mix pentru ceva dulce blat/pandișpan Dr. Oetker,
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 500 ml apă,
  • 3 linguri vin de smochine,
  • 2 linguri zahăr,
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
  • 1 măr,
  • 1 pară,
  • 1 piersică,
  • 1 prună,
  • Câteva boabe de struguri,
  • pentru crema de ciocolată cu cafea:
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 250 ml frişcă lichidă,
  • 50 g ciocolată neagră,
  • 8 g cafea solubilă,
  • pentru crema de alune de pădure:
  • 100 g cremă mascarpone,
  • 100 ml frişcă lichidă,
  • 2 linguri alune de pădure rumenite şi măcinate,
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 1 ciorchine mic de struguri albi,
  • 1 ciorchine mic de struguri negri,
  • Fructele poașate,
  • Pentru biscuitul cu urare: 20 g ciocolată albă și 20 g ciocolată neagră
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cos de toamna cu fructe:

 

Biscuitul cu urare: se topesc pe baie de abur, 20 g ciocolată albă. Se toarnă ciocolata albă pe o bucată de hârtie de copt, se dă la congelator 30 de minute cât să se închege, apoi se topesc 20 g ciocolată neagră, se umple cu poș din hârtie, se scoate biscuitul din congelator și se scrie urarea.

 Pentru blat: se amestecă cu mixerul, într-un castron înalt, ouăle cu 30 ml apă și mix-ul pntru blat. Se toarnă compoziţia în formă rotundă pentru copt pregătită cu hârtie de copt și se coace la foc mic, aprox  40 minute (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

 Pentru sirop: se pune pe foc mic o crăticioară cu 500 ml apă, vinul de smochine (dacă nu aveți, optați pentru un vin alb demi-dulce), zahărul și zahărul Bourbon. Când începe să fiarbă, se scufundă fructele spălate și tăiate felii și se lasă până se înmoaie puțin, apoi se scot pe farfurii pregătite cu șervete de hârtie. Se lasă siropul să fiarbă în continuare, până scade un pic (aprox 10 min).

 Pentru crema de ciocolată și cafea: se topește ciocolata neagră la bain-marie, se lasă la răcit. Se răstoarnă într-un vas adânc, apoi se încorporează treptat până la 250 g  cremă mascarpone și 250 ml frișcă lichidă, omogenizând cu mixerul până devine consistentă, dar mătăsoară, nu vârtoasă.

 Pentru crema de alune de pădure: se bat cu mixerul 100 g cremă mascarpone și 100 ml frișcă lichidă, alunele de pădure rumenite și date la râșniță, omogenizând.

 Pentru montare: se taie blatul în trei foi și se însiropează. Se montează astfel: foaie, o treime din crema de ciocolată și cafea (restul se va folosi la ornat), foaie, crema de alune, foaie. Se îmbracă tortul sumar în cremă de ciocolată și cafea rămasă, folosind un poș și un dui special pentru a crea un coș pentru fructe.

 Pentru decor: se adaugă fructele poșate mai devreme și biscuitul cu urare creat la început.

Se dă la rece până la servire.

 

Porţii: 15

Timp de gătire: 40min

Timp de pregătire: aprox 3h

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/09/tort-cos-de-toamna-cu-fructe.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cos de toamna cu fructe" nu uita sa-i faci un review.
 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort etajat cu crema de mure si zmeura