Desert tort pentru Mama- 80 de ani

de Constelatialeu in Torturi, 4 Sep 2022 | 6882 vizualizari

 

2 septembrie o zi deosebita, ziua Mamei, zi in care a implinit 80 de toamne bogate, in care a a vut de toate si bune, foarte bune dar si rele, ca asa-i viata asta. N-am sa spun multe deoarece sunt multe de spus, zic doar La multi ani, Mimi ! Sa ne traiesti o mie de ani, te iubim cele patru fete cucuiete ale tale, semneaza aia mare, adica eu, Clementina.

 

INGREDIENTE

  • Blat 28 cm
  • 10 oua
  • 250 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • 80 g pesmet
  • 150 g faina
  • 1 praf de copt
  • Sirop
  • 500 ml apa
  • 150 g zahar
  • 50 ml rom-bautura
  • Crema de unt cu cacao
  • 450 g unt cu 82% grasime
  • 200 g zahar
  • 160 g cacao
  • 250 ml lapte cu 3,5 % grasime
  • Crema cu mascarpone si zmeura
  • 250 g mascarpone
  • 300 g dulceata de zmeura
  • 200 ml smantana pentru frisca
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort pentru Mama- 80 de ani:

Blat : Albusurile le-am mixat cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu un praf de sare si zahar le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat alternativ, nuca, pesmet, faina+ praf de copt ,apoi 2-3 linguri de spuma de albus, am continuat asa pana am terminat ingredientele si am obtinut compozitia de blat. Am tapetat fprma de tort ( 28 cm diametru) cu hartie de copt, am turnat compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 35-40 min, am facut testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat la racit.

Sirop : Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am oprit focul si am adaugat romul. Am lasat siropul sa se raceasca bine.

Crema de unt cu cacao : Untul la temperatura camerei l-am frecat 3-4 min. Intr-o craticioara am pus zaharul, cacao si lapte si le-am asezat pe foc sa fiarba, amamestecat continuu pana ainceput sa se ingroase amestecul. Am lasat sa se raceasca cca 10 min apoi am adaugat cate o lingura in untul moale si am mixat 1-2 min, am procedat asa pana am terminat toata crma de cacao sa o incorporez in unt. Am bagat crema la frigider pana am asamblat tortul.

Crema de mascarpone si zmeura : Dulceata de zmeura am  bagat-o la blender si am blendat-o 2-3 min. Intr-un castron am pus mascarpone si smantana si am mixat cateva minute, apoi am adaugat dulceata blendata si am omogenizat.

Asamblare : Am sectionat blatul de tort in patru parti. Am scos crema de unt de la frigider si am mixat-o 2-3 min. Am asezat pe un platou prima parte d eblat am insiropat-o bine si pus crema de unt si am nivelat-o, peste am asezat a doua parte de blat insiropat-o si am pus crema de mascarpone si am nivelat, peste am pus a treia parte de blat insiropat, am intins crema de unt, am asezat si ultima parte de blat insiropat-o am imbracat tortul cu crema de unt, am ornat cu crema de unt si crema de mascarpone. Asta a fost tortul, invitatii au zis ca a fost foarte bun, ei au zis, nu eu ma laud...deci mi-a iesit de data asta. La multi ani, Mama !

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort pentru Mama- 80 de ani" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Panacris 1

10.09.2022, 09:29

La multi ani si multa sanatate!

Rocsi 1

10.09.2022, 18:59

Sa va traiasca mama si sa va bucurati de ea zi de zi!

oanapl 1

12.09.2022, 20:52

La mulți ani cu sănătate mamei! Ce tort delicios ai pregătit!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata la maxim