Dobos tort

de carmenvlad in Torturi, 16 Apr 2011 | 12437 vizualizari

 

Autorul acestui minunat tort a fost celebrul cofetar Dobos C. Jozsef din Budapesta, care a trait intre anii 1847-1924. El a creat tortul in anul 1884 si prezentat publicului larg in anul 1885 la Expozitia Nationala de la Budapesta. Printre primii care au gustat din tort au fost Regina Elisabeta si Franz Josep al Austriei. Reteta originala a fost bine pastrata timp de aproape 20 de ani , timp in care au circulat peste 120 de variante si a fost publicata in anul 1906 de insusi renumitul cofetar. Originalitatea tortului consta in blaturile subtiri (11 la inceput si apoi 9 la numar), crema delicioasa de caramel, fructe confiate, alune sau nuci, dar mai ales in modul inedit de aranjare a glazurii de caramel.
Celebrul tort este una din creatiile care reprezinta un motiv de mandrie pentru Ungaria.
Eu am sa prezint una din variantele acestui tort, putin diferita de reteta originala si pe care o am de la soacra mea. Ani de zile toata familia am savurat aceast minunat tort.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru blat

  • 400 ml smantana
  • 200 g unt (1 pachet)
  • 250 ml iaurt
  • 200 g zahar
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodium alimentar
  • Faina cat cuprinde pentru un aluat moale care se poate intinde (400-500g)

Ingrediente pentru crema

  • 4 linguri faina
  • 300 g zahar
  • 1 l lapte dulce
  • 1-2 linguri cacao (optional, eu nu am folosit)
  • 2 pachete unt
  • Esenta de rom
  • 50 g ciocolata pentru glazura ( ciocolata cu lapte este foarte bine, dar eu am folosit ciocolata menaj)
  • 300 ml frisca (pentru decor si glazura)

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dobos tort:

Foile de blat se prepara astfel: se freaca untul cu smantana, se adauga zaharul si iaurtul, se omogenizeaza bine compozitia si se adauga in ploaie faina cernuta si amestecata cu bicarbonatul de sodiu si praful de sare. Se obtine o coca moale dar care poate fi intinsa cu vergeaua. Se lasa 30 de minute aluatul sa se odihneasca si apoi se imparte coca in 9 bilute. Se da prin faina o biluta si se intinde o foaie foarte subtire de forma rorunda (eu le-am facut dreptunghiulare) fie pe o planseta, fie direct pe spatele formei pe care coaceti foaia (forma este tapetata doar cu faina), se inteapa cu o furculita pentru a elimina aerul si se da la cuptor timp de 5-6 minute (la copt foile trebuie sa fie albe sau usor rumenite). Se procedeaza astfel pana cand se coc toate foile. Eu am facut 11 foi dar am folosit numai 9. Se pot pastra pana a doua zi cand se umplu cu crema caramel.
Crema se prepara astfel: zaharul se pune intr-o cratita si se caramelizeaza usor (se amesteca continuu in el), pana cand devine aramiu. Se stinge cu 500 ml lapte si se amesteca pana cand se dizolva tot caramelul. Cu restul de lapte se dizolva faina, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase si se adauga incet peste caramel. Apoi se poate adauga cacao cernuta (daca doriti) si putina esenta de rom (cat sa accentueze aroma de caramel). Se lasa sa fiarba, amestecand continuu, pentru ca sa nu se lipeasca crema, pana cand este de consistenta unei smantani. Se opreste focul si se adauga in caramelul fierbinte, rand pe rand, amestacand continuu , untul taiat cubulete.
Pentru asamblare se procedeaza astfel: intr-o tava sau un platou daca foile sunt rotunde, se unge cu crema calda foaie cu foaie si se aseaza una peste alta. Se apasa usor cu mana pentru ca foile sa se lipeasca una de cealata si fie se imbraca tortul cu crema si se presara nuca sau alune macinate, fie asa cum am procedat eu se face o glazura de ciocolata cu frisca si se orneaza tortul.
Deoarece eu am facut foile dreptunghiulare, am lasat tortul cateva ore la frigider, sa se inmoaie bine foile si am decupat forma rotunda cu ajutorul unei farfurii. Am facut o glazura din ciocolata si frisca (am topit ciocolata pe baie de abur peste care am adaugat 100 ml frisca lichida) pe care am turnat-o calda peste tort si am decorat cu putina frisca. Restul de compozitie care a ramas dupa decuparea tortului l-am decorat cu zahar pudra si caramel.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dobos tort" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Dobos Tort