Dovlecei cu sos tomat

de RODIMUR in Mancaruri de post, 6 Dec 2018 | 227 vizualizari

 

Am început să mănânc dovlecei abia din 2000, după ce am stat trei săptămâni la niște prieteni francezi din Provence (sudul Franței). Ei făceau destul de des mâncăruri cu dovlecei, dar nu i-am întrebat dacă este specificul zonei, sau o preferință a lor. De atunci, prepar și eu, din când în când câte ceva din ce-mi amintesc, deși aș putea să consult și cartea de bucate pe care mi-au dăruit-o, cu specialități din regiunea lor.
Am făcut acum un preparat asemeni unuia mâncat acolo, dar cu un sos mai puțin picant. La acești dovlecei ei au asociat un sos picant (probabil cu chilli) dar mie mi se pare că un asemenea sos se potrivește mai ales cu carne, nu doar cu legume. Eu am preparat un sos dulce și ușor picant, așa cum îmi place mie și care se potrivește foarte bine cu textura fragedă și răcoroasă a dovleceilor. Se pot orna și servi cu rondele de ardei iuți în oțet.

 

INGREDIENTE

  • 2 dovlecei medii
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • Pentru sos:
  • 2 morcovi
  • 1/4 țelină
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 50 grame de făină albă
  • sare
  • piper
  • 1-2 lingurițe de zahăr tos
  • cimbru
  • boia de ardei dulce
  • 1 frunză de dafin
  • apă
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovlecei cu sos tomat:

Dovleceii se spală foarte bine (căci se vor prepara cu tot cu coajă), se feliază în rondele cu grosimea de maxim 1 cm și se sotează la foc mediu pe ambele fețe, în ulei suficient, până ce se înmoaie și se rumenesc ușor, după care se scot cu o paletă pe un platou.


Pentru sos, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.


Se curăță rădăcinoasele (morcovii și țelina) se răzuiesc pe răzătoarea mică și se călesc, de asemenea, peste ceapă. Se adaugă 100 ml de apă și se lasă 4-5 minute să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie.


Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin.


Se adaugă pasta de tomate, usturoiul, zahărul și condimentele, se amestecă pentru omogenizare. Se adaugă 500 ml de apă și se dă vasul la fiert, la foc mediu.


Se amestecă bine făina albă cu 100-150 ml de apă (ca să nu se formeze cocoloașe) și se adaugă în oală, când lichidul a mai scăzut puțin. Cum sosul s-a îngroșat, se diminuează focul de la aragaz și se amestecă în oală întruna, timp de încă 3-4 minute, ca să nu se prindă sosul de fundul vasului.


Pentru servire, dovleceii sotați se pun concentric pe farfurie, se condimentează cu sare și se ornează cu rondele de ardei iuți, murați în oțet. În mijloc se pune o sosieră individuală cu sosul tomat preparat. Eu am servit prima porție cu sosul în sosieră, după care am adăugat rondelele de dovlecei rămase, în oala cu sos, pentru a fi serviți împreună la masa următoare.

 

TIPS-URI

1

Rondelele de dovlecei se sotează la foc mic-mediu, ca să se înmoaie (rumenească) și nu să se ardă.

2

Fierbeți înăbușit rădăcinoasele la foc mic, timp de 4-5 minute, ca să se înmoaie.

3

Ca factor de îngroșare, puteți folosi amidon alimentar, în loc de făină albă.

4

După ce adăugați amestecul de făină/amidon cu apă, amestecați întruna în oală, ca să nu se prindă sosul de fundul vasului.

5

După ce ați făcut sosul, scoateți frunza de dafin din el.

6

Dovleceii se pot servi adăugați în sosul tomat.

7

Dacă doriți să aveți o cantitate mai mare de sos, suplimentați cantitatea de apă, dar și condimentele necesare, în funcție de gustul dumneavoastră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei cu sos tomat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 37 %
269.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

09.12.2018, 15:38

Mulțumesc mult, Găbytza!

Rahela Velicu 1

10.12.2018, 12:32

RODIMUR 1

10.12.2018, 13:45

Merci, Mimi!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert cozonacul bunicii
  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

  • 12

    MI

  • 13

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Rosii umplute de post