Dovleci din aluat dospit

de adnia in Prajituri, 28 Oct 2013 | 3424 vizualizari

 

Cat am asteptat eu toamna…in primul rand pentru minunatii dovleci, pe care nu pot spune in cuvinte cat de mult ii iubesc! Credeti-ma, visez preparate cu dovleci inca din primavara, iar acum, ca le-a venit timpul, sunt in culmea fericirii! Si, inca un plus..Haloweenul este aproape, asa ca declar Saptamana Dovleacului la mine pe blog! Asta inseamna ca in urmatoarele zile, voi face postari cu si despre dovleac, poate va anim si pe voi sa preluati ideea mea!
Veti vedea ca reteta este foarte simpla si usor de preparat, practic este un aluat de cozonac, in care am adaugat dovleac ras, dar gustul este unul deosebit, iar prezentarea…speciala si tomnatica, nu-i asa?

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • 400 g faina alba
  • 200 g dovleac proaspat ras
  • 50 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 g)
  • putin extract de vanilie
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 g un topit
  • 150 ml lapte cald
  • miez de nuca, pentru format coditele dovlecilor
  • 1 galbenus de ou, pentru uns dovlecii
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovleci din aluat dospit:

Se mixeaza dovleacul, impreuna cu laptele, ouale, untul topit si extractul de vanilie. Se rastoarna intr-un bol incapator si se incorporeaza, pe rand, toate celelalte ingrediente, amestecand cu grija. La final, se incorporeaza faina. Aluatul obtinut se framanta bine cu mainile, pana devine foarte fin si elastic (in acest scop se poate folosi robotul de bucatarie, sau masina de paine).

Aluatul obtinut se lasa la crescut, intr-un loc caldut si ferit de curent, pana is dubleaza volumul. Se scoate aluatul din bol, se framanta din nou cateva minute, se ruleaza intr-un sul care. Acesta se imparte in bucati egale , din care se vor forma niste bile. Bilele obtinute se aplatizeaza putin cu palma, apoi se cresteaza pe lateral in opt-noua sectiuni, dar lasand mijlocul neatins. Astfel se obtine un fel de floare. Se aranjeaza putin marginule taiate, in asa fel incat sa ia forma unui dovleac turcesc, iar mijlocul lor se “stanteaza” cu degetul, pentru a forma locasul coditei.

Dovlecii astfel obtinuti se mai lasa la crescut inca o jumatate de ora intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Apoi se ung cu galbenus batut, pentru a capata o frumoasa culoare galben-aurie.

Se introduce tava cu dovleci in cuptorul preincalzit si se lasa la copt la foc mediu, pana trec testul scobitorii, se scot din cuptor, se lasa 5 minute la racorit, dupa care se ataseaza coditele din miez de nuca. Se scot la racit pe un gratar si se servesc!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovleci din aluat dospit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

29.10.2013, 12:13

Ce scumpei sunt

Tabita _ 1

29.10.2013, 13:46

adnia 1

29.10.2013, 21:47

multumesc frumos, dragilor! ma bucur ca v-au placut dovlecii mei:*

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu dovleac Dukan