Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go"

de klausenburger_adica Lacrima in Pizza, 3 Aug 2009 | 3972 vizualizari

 

E ciudat cate iti vin in minte atunci cand te joci putin in bucatarie. Eu ma gandesc inca la Gaetano Biasini. Italianul in restaurantul caruia s-a pus la cale revolutia pasoptista. Azi, in cladirea cu pricina mai "traiesc" doar cateva pompe funebre, iar clujenii nu-si mai amintesc povestea milanezului care a creat in oras nici mai mult nici mai putin decat trei institutii in premiera, care exista si astazi.
Cine era acest Gaetano Biasini? Nu se stiu prea multe despre el. Se pare ca dragostea l-a manat pe pamanturile Transilvaniei. A venit la Cluj spre sfarsitul vietii sale in 1832, s-a casatorit si a primit dreptul de a ramane aici si a devenit cetatean clujean.

Era nascut in 1790 si 15 ani mai tarziu avea sa moara la Cluj, in 1847. Era profesor de spada. Aici a devenit om de afaceri. A creat prima companie de transport rapid (cu trasura, evident!), a creat primul oficiu de plasare a fortei de munca si prima companie de pompe funebre.

Hotelul sau, "La Biasini" era chiar langa unul dintre cele mai vechi cimitire nobiliare ale Europei: Hajongard. Despre sotia lui, viata lui, bucataria lui se stiu prea putine. Inca mai incerc sa descopar cine a fost acest milanez indragostit de Cluj care a facut in 15 ani mai mult decat altii intr-o intreaga epoca. In cafeneaua-restaurant a hotelului sau s-au adunat unele dintre cele mai luminate minti ale epocii din imperiul austro-ungar: Petofi Sandor, Nicolae Balcescu, Jakai Mor punand la cale Revolutia de la 1848 si in aceasta parte de lume. Cine stie, poate acesti trei invatati cu sange de rebeli au gustat prima pizza facuta in Romania.

Si gandindu-ma asa, mi-am amintit (a cata oara!) aromele Italiei inchise in te miri ce preparate unul mai creativ ca altul si am facut si eu "panini on the go", adica ceva ce poti lua cu tine in calatorie, la scoala, la servici, oriunde. Merg nemaipomenit cu un iaurt rece, sau cu un vin de Chianti.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina 650
  • 30 gr drojdie
  • 700 ml lapte
  • 80 gr unt
  • 2 oua
  • 200 gr sunca, prosciuto sau salam dupa gust
  • 100 gr cascaval
  • 100 gr feta
  • 1 lingurita de zahar
  • putina sare, piper
  • 100 gr masline fara samburi seminte de mac si de susan, floarea soarelui
Portii: 34
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go":

1. Din 1 ou, drojdie, lapte, zahar, din unt, un praf de sare si un praf de piper framantati un aluat potrivit de tare. Il puteti framanta si in masina de paine. Lasati aluatul sa dospeasca la caldura 30 minute.
2. Taiati felii cascavalul, taiati in cubulete feta si sunca, salamul sau prosciuto.
3. Luati cu o lingura de supa din aluat, faceti o bila de aluat, turtiti-o in mijloc si asezati cascaval, prosciuto, masline si cateva cuburi de feta. Inchideti bila si asezati-o in tava tapetata cu hartie de copt.
4. Lasati sa mai creasca 30 de minute si inainte sa dati la cuptor, ungeti cu galbenus de ou batut cu putina apa. Presarati cu sare grunjoasa, seminte de mac, susan, floarea soarelui. Coaceti pentru 20-30 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

Bunica 1

03.08.2009, 09:16

Astazi nu ma apuc de copt. Ai un fel al tau de a ma incita , incat daca o sa ne vedem vreodata intai iti dau na,na.

klausenburger_adica Lacrima 1

03.08.2009, 11:08

Buni si eu sper sa ne intalnim si sa avem ocazia sa ne povestim cu tot cu "na, na" )))

Adevarul e ca panini astia sunt o minune de luat la pachet. Eu i-am luat cu mine la o plimbare prin jurul Clujului si dincolo de faptul ca au fost o "mancare" completa si consistenta nu se strica, nu curg, deci n-ai surprize de nici un fel, decat placute.

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 23:46

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pizza cu blat crocant cu pui si legume