Fasole batuta, in chifle, cu sos de ceapa si salata de sfecla rosie

de vasimur in Mancaruri de post, 3 Noi 2018 | 3558 vizualizari

 

Fasolea bătută (frecată, făcăluită sau tocată cum i se mai spune), un preparat tradițional românesc este destul de greu de realizat, dar merită tot efortul. Gătită cu sos de ceapă este foarte gustoasă, excelentă pentru zilele de post, mai ales atunci când este servită alături de murături, făcute tot în casă. Fiind sezonul în care sfecla roșie se găsește din belșug, am pregătit o fasole tocată, în bulcuțe (chifle) de pâine, cu sos de ceapă și salată de sfeclă roșie.
Secretul este să puneți fasolea la înmuiat, în apă călduță, de cu seara și va fierbe mult mai ușor și mai repede!
Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție = 1 oală de 3 l de fasole bătută.

 

INGREDIENTE

  • 750-800 g fasole albă, uscată
  • 3 cepe de mărime medie
  • 1 căciulie de usturoi
  • 1-2 linguri de făină
  • 100-150 ml de ulei
  • piper măcinat
  • boia de ardei dulce
  • sare de bucătărie
  • suc de roșii (opțional)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole batuta, in chifle, cu sos de ceapa si salata de sfecla rosie:

Cu câteva ore înainte de a o pregăti, alegem fasolea (dintr-un kg de fasole a rămas  cca 800 g!), o spălăm bine și o punem la înmuiat în apă fierbinte, în așa fel încât să fie bine acoperită. Eu o pun la hidratat cu o seară înainte. A doua zi, scurgem apa în care a stat la înmuiat și o clătim bine.

Într-o oală punem suficientă apă iar când fierbe, punem fasolea și lăsăm să fiarbă cam 10-15 minute. Vom schimba apa cel puțin de 2 ori, pentru că, altfel, fasolea va conține substanțe care produc disconfort digestiv (gaze la stomac). Vom folosi numai apă fierbinte pentru că în caz contrar, fasolea se va „împietri” și nu va fierbe cum trebuie!

Observație: Există obiceiul ca în apa în care fierbe fasolea să se pună 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, pe motivul că acesta ar ajuta boabele de fasole să fiarbă mai repede, cât și pentru eliminarea substanțelor care produc acel disconfort digestiv. Personal nu am folosit bicarbonat de sodiu la fiert fasolea.

Fierbem fasolea până ce se sfarmă bobul, scurgem apa, lăsăm să se răcească, după care trecem fasolea prin mașina de tocat carne (blender sau robot de bucătărie). Punem din nou fasolea la fiert, în apă fierbinte, amestecând periodic ca să nu se prindă de fundul oalei. 

Tăiem mărunt 2 cepe, le călim până ce se înmoaie, apoi adăugăm usturoiul tocat și lăsăm să se rumenească puțin. Punem ceapa și usturoiul, cu tot cu ulei peste fasole și lăsăm să fiarbă până scade și se îngroasă suficient. Amestecăm din când în când ca să nu se prindă de fundul oalei iar la final condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust.

Dacă vi se pare că fasolea este prea subțire, puteți adăuga și puțin rântaș. Sunt însă persoane cărora nu le priește rântașul.

Prepararea rântașului (îngroșeală):

Se pune 1-2 linguri de ulei într-o crăticioară și când este încins se adaugă 1-2 linguri de făină, cam aceeași cantitate ca și uleiul. Se dă la foc mic și se amestecă permanent până când mixtura începe să se îngroaşe. Dacă  se dorește, se mai lasă 1-2 minute până ce devine aurie.

Punem rântașul (îngroșeală îi mai spun unii) peste fasole, la foc mic, amestecând energic ca să nu se prindă de fundul oalei. Se mai lasă doar câteva minute, până ce omogenizăm compoziția, după care oprim focul.

Prepararea sosului de ceapă (părgălaș):

Tăiem 1 ceapă medie peștișori, o călim până ce se înmoaie și se rumenește puțin, după care condimentăm cu piper măcinat și boia de ardei dulce, după gust.

Între timp am pregătit chiflele (bulcuțele) de pâine. Eu am cumpărat chiflele din comerț dar puteți să le preparați și în casă. Am tăiat partea de deasupra și am scobit miezul din interior. Am pus fasole în interiorul chiflei iar pe deasupra, "sos de ceapă”. Am servit cu salată de sfeclă roșie! Puteți servi însă cu orice fel de murături vă place!

Poftă bună!

Vezi rețeta „Salata de sfecla rosie la cuptor, cu hrean” aici: https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-sfecla-rosie-la-cuptor-cu-hrean-86128.html

TIPS-URI

1

Pentru ca să fiarbă mai ușor și mai repede, puneți fasolea la înmuiat cu câteva ore înainte, de preferat chiar cu o seară înainte!

2

Schimbați apa cel puțin de 2 ori, pentru a elimina substanțele care produc disconfort digestiv.

3

Schimbați apa doar cu apă fierbinte pentru că în caz contrar, fasolea nu va fierbe cum trebuie.

4

Dacă vă place ceapa și usturoiul, puteți pune mai mult.

5

Nu ardeți ceapa și usturoiul deoarece capătă un gust amar.

6

Dacă doriți, puteți adăuga și suc de roșii, după gust.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta, in chifle, cu sos de ceapa si salata de sfecla rosie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Ancutsa 1

04.11.2018, 16:04

Foarte gustoasa! Tot in chifle cu susan le-am mancat si noi de curand, dar am am pus si carnati si am renuntat la sosul de ceapa. O bunatate

Rocsi 1

04.11.2018, 19:32

O felie de paine cu fasole batuta, eu nu refuz niciodata!

dantes 1

07.11.2018, 12:39

Buna!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Fasole batuta