Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă

de simonacallas in Peste, 30 Apr 2014 | 6011 vizualizari

 

Natura are felul ei aparte de a ne încălzi trupul şi spiritul, aruncându-ne in braţe mici daruri: o zi însorită şi caldă, o dimineaţă cu flori de gheaţă în geam, un covor de frunze de culoarea chihlimbarului sau explozie de arome florale în luna lui martie… şi, pe lângă toate acestea, ne mai aduce minuni colorate, hrănitoare şi pline de savoare, provocându-ne să reinventăm feluri de a le prepara şi combina. Una dintre aceste minuni e rubarba. Săracă în calorii dar bogată în vitamina C şi minerale esenţiale (fier, magneziu, zinc, potasiu, fosfor), e folosită mult în bucătărie în sectorul dulce, dar şi în cel sărat – la aperitive, sosuri, chutney, acrirea ciorbelor sau prepararea mâncărurilor pe bază de legume şi carne – pentru că rubarba este o legumă, şi incă una foarte versatilă. Preparatul pe care îl prezint astăzi este rapid şi gustos, inspirat după o reţetă a lui Hugh Fearnley-Whittingstall – chef, jurnalist şi autor de cărţi de bucate, popular în Marea Britanie, adept al filosofiei “back to basics” (înapoi la elementele de bază). Gustul acrişor al rubarbei se îmbină perfect cu peştele gras, iar sosul cu leurdă poate fi un înlocuitor lejer petru sosul aioli sau mujdei.

 

INGREDIENTE

  • 500 g fileuri de macrou (4 fileuri mici sau 2 fileuri mari)
  • 150 g tulpină de rubarbă
  • 1 linguriţă zahăr tos
  • 1 linguriţă rasă de cimbru (eu am avut uscat, dar aş fi pus proaspăt)
  • 200 g fulgi de ovăz măcinaţi mediu (tărâţe)
  • 2 ouă
  • 1 lingură muştar
  • 1 lingură suc de lămâie (poate fi înlocuit cu oţet)
  • 50 ml ulei + 3 linguri
  • 1 legătură leurdă proaspătă
  • câteva frunze de busuioc
  • 1 plic condimente pentru peşte (opţional)
  • sare, piper după gust
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă:

Din cele două ouă (am folosit unul fiert şi unul nefiert, dar se pot folosi ambele fierte sau ambele nefierte, după preferinţă), 50 ml ulei, un praf de sare, muştar şi suc de lămâie am preparat rapid o maioneză în care am adăugat frunzele de leurdă şi de busuioc, spălate şi tocate mărunt.

Rubarba, spălată, curăţată şi tăiată în bucăţi de circa 2 cm lungime, am pus-o într-o tigaie împreună cu 2 linguri de apă, zahărul şi cimbrul, şi am ţinut pe foc timp de 5 minute, până când s-a înmuiat. Am luat tigaia de pe foc şi am pus-o deoparte.

Macroul spălat, l-am presărat cu sare şi condimente, l-am tăvălit bine prin fulgii de ovăz (apăsând, ca să se lipească) şi l-am prăjit la foc blând, într-o tigaie cu cele 3 linguri ulei, câte 2-3 minute pe fiecare parte.

Am aşezat în farfurii fileurile de peşte cu garnitura de rubarbă şi o lingură de sos. Am servit imediat.

TIPS-URI

1

Peştele trebuie să fie umed, pentru a se lipi condimentele şi fulgii de ovăz (poate fi uns cu puţin lapte).

2

Peştele se prăjeşte mai întâi pe partea cu piele.

3

Nu se amestecă în rubarbă, cât timp se găteşte, ca să nu-şi piardă forma şi nu se pune apă multă, ea e suculentă şi îşi va lăsa suficientă zeamă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

simonacallas 1

30.04.2014, 17:23

Va multumesc mult tuturor. Ma bucur tare ca va place reteta, si noua ne-a placut mult

Rocsi 1

30.04.2014, 20:31

simonacallas 1

01.05.2014, 07:04

Rocsi

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
File de pastrav in crusta de malai si faina