Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)

de _Alina_ in Dulciuri, 24 Mar 2015 | 2790 vizualizari

 

Aluatul cu caramel l-am testat mai demult sub forma de melci si de placinta, cum au avut mare succes m-am gandit sa-l refac, de data aceasta ceva mai pigmentat. :D
Trebuie sa va zic ca n-am respectat nici o regula care se aplica aluatului dospit, am folosit drojdia luata direct de la frigider, am folosit faina obisnuita si necernuta, am invartit in aluat cu o lingura si nu l-am framantat manual decat dupa ce a dospit si atunci doar cateva secunde, nu l-am acoperit pentru a dospi si dupa ce am format fluturii nu i-am lasat la dospit ci i-am bagat direct in cuptor. Rezultatul? Un aluat uimitor, moale si fraged. :)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente
    • Sirop caramel:
  • 100 g zahar tos
  • 1 lg zeama lamaie
  • 200 ml apa rece

Aluat:

  • 700 g faina de grau
  • 150 ml apa calda
  • siropul de caramel (250 ml)
  • 30 g drojdie proaspata (Budafok am folosit eu)
  • 1 lgt zahar tos
  • 3 lgt cu varf zahar brut pudra
  • 3/4 lgt sare grunjoasa
  • 2 lg ulei de floarea soarelui

..................................

  • + 30 g faina de grau extra
  • Umplutura:
  • 2-3 lg ulei
  • zahar brut
  • scortisoara
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post):

Sirop caramel:


1. Pune zaharul impreuna cu zeama de lamaie intr-o cratita neaderenta (eu am folosit un tuci) la caramelizat.

2. Cand capata culoare maronie, il iei de pe foc si adaugi cu maaare atentie apa (stai departe de cratita cand torni ca sa nu sara stropi fierbinti pe tine) si amesteca usor.

Pune din nou cratita pe foc si amesteca pana cand se dizova tot zaharul caramelizat. Opreste focul si lasa siropul sa se raceasca atat cat sa nu te frigi daca tii degetul in el.


Aluat:


1. Intr-un vas pune drojdia impreuna cu zaharul tos. Toarna peste ingrediente apa calduta si dizolva-le, adauga apoi peste ele 3 linguri de faina si amesteca usor. Lasa maiaua sa dospeasca 10 minute intr-un loc lipsit de curenti.


2. Pui restul fainii intr-un bol, faci o adancitura in mijloc, adaugi pudra de portocale, zaharul brut, sarea si maiaua siropul de caramel, si amesteci cu o lingura pana cand incorporezi toate ingredientele.


3. Lasi aluatul sa dopeasca 50 de minute intr-un loc cald, lipsit de curenti (pentru siguranta il poti acoperi cu un prosop).

4. Dupa ce a dospit, torni uleiul si framanti pana la incorporarea acestuia. Pudrezi faina (30 g) si framanti pana la inglobarea acesteia.




Asamblare:

1. Preincalzesti cuptorul la 200 grade Celsius.

2. Imparti aluatul in doua parti egale, iar fiecare parte o tai in 6-8 bucati (depinde de cat de mari vrei fluturii).


3. Unge blatul de lucru cu putin ulei apoi din fiecare bucatica de aluat formezi o biluta pe care o vei intinde sub forma unui oval. O ungi cu ulei si o pudrezi cu zahar brut si scortisoara (eu am folosit aproximativ o lingurita de zahar brut si 1/2 lingurita scortisoara per bucata de aluat), rulezi auatul pana cand obtii un clinindru.


4. Intorci cilindrul cu partea neteda in jos, aduci capetele unul spre celalat si le lipesti la mijloc.


5. Intorci aluatul cu partea neteda in sus si tai capetele cu un cutit, lasand o parte netaiata la mijloc, apoi rasucesti partile taiate astfel incat sa formezi aripile fluturelui.


6. Pune fiecare fluturas facut in tava tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 15 minute (treapta de coacere uniforma).


Dupa ce s-au copt ii scoti, ii acoperi cu un prosop si ii lasi sa se raceasca complet...La noi n-au avut cand sa se raceasca ca s-au terminat cat ai clipi. :">



Note: - puteti folosi zahar tos in locul celui brut.

- puteti folosi aluatul ca baza pentru cozonac sau coronite cu ciocolata, etc..



P.S. Eu folosesc intodeauna faina obisnuita din productia proprie de grau, care necesita un grad mai ridicat de hidratare.






















 
Daca ti-a placut reteta noastra "Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (33)

mihaelar63 1

09.05.2015, 10:36

Frumosi si gustosi

Raluca57 1

04.07.2015, 22:20

I-am facut si am avut mare succes cu ei! super gust! super aspect!

Lina24 1

12.01.2016, 09:34

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tarta cu mere si suc