Găluște cu prune

de Panacris in Dulciuri, 13 Aug 2015 | 8048 vizualizari

 

Am revenit cu o nouă variantă de gomboți cu prune. O variantă îmbunătățită, de se topesc în gură ;)

 

INGREDIENTE

  • cartofi albi de Lungulețu 1000 g,
  • ouă 2 bucăți, făină 200 g,
  • gris 50 g, amidon din porumb 3 linguri,
  • unt 50 g,
  • ulei de floarea soarelui 3-4 linguri,
  • sare iodată,
  • zahăr brun 3-4 linguri,
  • Pentru umplutură:
  • prune 10 bucăți,
  • zahăr brun 3 linguri,
  • scorțișoară 2 g,
  • Pentru topping:
  • pesmet auriu,
  • ulei de floarea soarelui,
  • zahăr vanilinat 3 plicuri.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Găluște cu prune:

Cartofii se pun la fiert cu coajă în apa cu puțină sare, neacoperit la foc mediu cca. 30 de minute. După ce s-au fiert cartofii se scot din apă, se curață de coajă și se presează cu o presă specială de cartofi, dacă nu aveți acesată presă, pur și simplu se sfărâmă ca pentru piure. Apoi se adaugă ouăle, făina, amidonul, grișul, untul bucățele și uleiul, frământânădu-se până se obține un aluat omogen și molcuț, dacă e nevoie mai puneți puțină făină sau gris. Peste prunele curățate, se presară zahăr vanilinat și un praf de scorțișoară, după gustul fiecăruia. Din piureul obținut, cu mâna îmfăinată, se iau bucățele, apoi se aplatizează, în mijlocul căreia se pune câte o jumătate de prună, apoi se se formează găluștele. Se pun la fiert într-un vas cu apă clocotită, se fierb, la foc mic neacoperit, până când se ridica la suprafața. Între timp se prăjește pesmetul ușor în ulei, împreună cu zahărul vanilinat, într-o tigaie antiaderentă. Găluștele se rostogolesc fierbinți, rapid prin pesmetul aurit și se scot pe un platou. Mereu păstrez câte o bucată de aluat și formez ”puțișoare” de fapt sunt nudli, se ia o bucată mică din aluat și se rulează în palme, exact, ca si cornulețe, apoi se pun la fiert la fel ca și găluștele, se rulează prin pesmet. Se servesc că atare, cu smântâna sau dulceața după gustul fiecăruia. Sunt la fel de bune reci sau calde. Poftă bună! 

TIPS-URI

1

amidonul si grisul, fac aluatul mai pufos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Găluște cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (41)

Panacris 1

29.08.2015, 10:56

Multumesc pentru aprecieri dragi Bucătărași!

Raluca57 1

03.09.2015, 17:02

Mi-au iesit dementiale! Cele mai bune pe care le-am facut / mancat vreodata!!!! ingrediente in proportii perfecte. Multumesc pt reteta.

Panacris 1

03.09.2015, 17:39

Cu mare drag Raluca

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune