Găluște cu prune

de Panacris in Dulciuri, 13 Aug 2015 | 3577 vizualizari

 

Am revenit cu o nouă variantă de gomboți cu prune. O variantă îmbunătățită, de se topesc în gură ;)

 

INGREDIENTE

  • cartofi albi de Lungulețu 1000 g,
  • ouă 2 bucăți, făină 200 g,
  • gris 50 g, amidon din porumb 3 linguri,
  • unt 50 g,
  • ulei de floarea soarelui 3-4 linguri,
  • sare iodată,
  • zahăr brun 3-4 linguri,
  • Pentru umplutură:
  • prune 10 bucăți,
  • zahăr brun 3 linguri,
  • scorțișoară 2 g,
  • Pentru topping:
  • pesmet auriu,
  • ulei de floarea soarelui,
  • zahăr vanilinat 3 plicuri.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Găluște cu prune:

Cartofii se pun la fiert cu coajă în apa cu puțină sare, neacoperit la foc mediu cca. 30 de minute. După ce s-au fiert cartofii se scot din apă, se curață de coajă și se presează cu o presă specială de cartofi, dacă nu aveți acesată presă, pur și simplu se sfărâmă ca pentru piure. Apoi se adaugă ouăle, făina, amidonul, grișul, untul bucățele și uleiul, frământânădu-se până se obține un aluat omogen și molcuț, dacă e nevoie mai puneți puțină făină sau gris. Peste prunele curățate, se presară zahăr vanilinat și un praf de scorțișoară, după gustul fiecăruia. Din piureul obținut, cu mâna îmfăinată, se iau bucățele, apoi se aplatizează, în mijlocul căreia se pune câte o jumătate de prună, apoi se se formează găluștele. Se pun la fiert într-un vas cu apă clocotită, se fierb, la foc mic neacoperit, până când se ridica la suprafața. Între timp se prăjește pesmetul ușor în ulei, împreună cu zahărul vanilinat, într-o tigaie antiaderentă. Găluștele se rostogolesc fierbinți, rapid prin pesmetul aurit și se scot pe un platou. Mereu păstrez câte o bucată de aluat și formez ”puțișoare” de fapt sunt nudli, se ia o bucată mică din aluat și se rulează în palme, exact, ca si cornulețe, apoi se pun la fiert la fel ca și găluștele, se rulează prin pesmet. Se servesc că atare, cu smântâna sau dulceața după gustul fiecăruia. Sunt la fel de bune reci sau calde. Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

amidonul si grisul, fac aluatul mai pufos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Găluște cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

COMENTARII (41)

Panacris 1

29.08.2015, 10:56

Multumesc pentru aprecieri dragi Bucătărași!

Raluca57 1

03.09.2015, 17:02

Mi-au iesit dementiale! Cele mai bune pe care le-am facut / mancat vreodata!!!! ingrediente in proportii perfecte. Multumesc pt reteta.

Panacris 1

03.09.2015, 17:39

Cu mare drag Raluca

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!