Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky

de Catalina L in Fructe de mare, 12 Oct 2015 | 4034 vizualizari

 

Calmar sau calamar ?
Deși în limba română termenul corect este calmar (etimologia sa provenind din lb franceză – calmar), în limbajul uzual se folosește termenul de calamar (așa cum se pronunță în italiană, greacă sau spaniolă).
Apropierea de țările de la Marea Mediterană mai accesibile ca prețuri pentru fructele de mare (Grecia, Italia și Spania) a dus la folosirea cuvântului calamar și pe meniurile restaurantelor din România, în timp ce termenul calmar (cel corect) este folosit doar în literatura de specialitate.
Calmarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit înconjurat de 8 brațe și 2 tentacule folosite la prinderea prăzii.
Ca și sepia, calmarul aruncă jeturi de cerneală pentru a se camufla și, deseori, își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află.
Se consuma corpul calamarului (tubul) care se poate umple (calamari umpluti), inele din tub. Bratele, tentaculele si cerneala sunt comestibile. Numai ciocul nu se mananca.
(surse: cevabun.ro, donmariano.ro)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg inele de calamar proaspete,
  • 1 ceapa esalota
  • 2 catei de usturoi,
  • 3 linguri ulei de masline,
  • 1/2 ardei rosu
  • 400 gr sos de rosii de casă sau roșii intregi in conserva sau 4 rosii proaspete)
  • 2 linguri bulion de rosii
  • 2 linguri de whisky,
  • 1 pahar de apa calda (sau de vin alb daca nu puneti whisky)
  • 2 linguri de smantana,
  • 1 lingura de paprika,
  • verdeata : patrunjel, marar
  • sare, piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky:

Spalati si tăiați calamarii inele.

Mic secret de la vanzatorul de peste: puneti-i la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute. 

Se trec apoi prin apa rece si se scurg.

Incălziti 2 linguri de ulei  intr-o tigaie profunda.

Puneți inelele și lăsați-le sa se rumeneasca pe toate partile timp de 10 minute.

Le scoateti si rezervati.

Se pune o lingura de ulei si se caleste ceapa esalota si usturoiul tocate marunt . 

Cand sunt rumenite adaugam calamarul, paprika, ardeiul rosu taiat cubulete si amestecam. 

Se condimenteaza : sare, piper. 

Adaugati sosul de rosii de casă -vezi reteta , pasta de rosii si paharul de apa calda (sau vinul alb).

Se acopera si se fierbe la foc mic timp de 10 minute.

Se adauga apoi smantana si whisky-ul si se fierbe inca 10 minute fara sa acoperim.

Presarati verdeata proaspat tocata.

Serviti cu orez sau paste.

Pofta Buna !!

TIPS-URI

1

puneti calamarii la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute, aruncati apa, treceti-i prin apa rece

Daca ti-a placut reteta noastra "Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

-Licurici- 1

13.10.2015, 08:20

Ce-mi plac!

dantes 1

13.10.2015, 08:27

Bune!

Gherca Daniela 1

13.10.2015, 10:18

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tagliatelle cu creveti si sos de rosii