Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky

de Catalina L in Fructe de mare, 12 Oct 2015 | 1585 vizualizari

 

Calmar sau calamar ?
Deși în limba română termenul corect este calmar (etimologia sa provenind din lb franceză – calmar), în limbajul uzual se folosește termenul de calamar (așa cum se pronunță în italiană, greacă sau spaniolă).
Apropierea de țările de la Marea Mediterană mai accesibile ca prețuri pentru fructele de mare (Grecia, Italia și Spania) a dus la folosirea cuvântului calamar și pe meniurile restaurantelor din România, în timp ce termenul calmar (cel corect) este folosit doar în literatura de specialitate.
Calmarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit înconjurat de 8 brațe și 2 tentacule folosite la prinderea prăzii.
Ca și sepia, calmarul aruncă jeturi de cerneală pentru a se camufla și, deseori, își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află.
Se consuma corpul calamarului (tubul) care se poate umple (calamari umpluti), inele din tub. Bratele, tentaculele si cerneala sunt comestibile. Numai ciocul nu se mananca.
(surse: cevabun.ro, donmariano.ro)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg inele de calamar proaspete,
  • 1 ceapa esalota
  • 2 catei de usturoi,
  • 3 linguri ulei de masline,
  • 1/2 ardei rosu
  • 400 gr sos de rosii de casă sau roșii intregi in conserva sau 4 rosii proaspete)
  • 2 linguri bulion de rosii
  • 2 linguri de whisky,
  • 1 pahar de apa calda (sau de vin alb daca nu puneti whisky)
  • 2 linguri de smantana,
  • 1 lingura de paprika,
  • verdeata : patrunjel, marar
  • sare, piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky:

Spalati si tăiați calamarii inele.


Mic secret de la vanzatorul de peste: puneti-i la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute.


Se trec apoi prin apa rece si se scurg.


Incălziti 2 linguri de ulei intr-o tigaie profunda.


Puneți inelele și lăsați-le sa se rumeneasca pe toate partile timp de 10 minute.


Le scoateti si rezervati.


Se pune o lingura de ulei si se caleste ceapa esalota si usturoiul tocate marunt .


Cand sunt rumenite adaugam calamarul, paprika, ardeiul rosu taiat cubulete si amestecam.


Se condimenteaza : sare, piper.


Adaugati sosul de rosii de casă -vezi reteta , pasta de rosii si paharul de apa calda (sau vinul alb).


Se acopera si se fierbe la foc mic timp de 10 minute.


Se adauga apoi smantana si whisky-ul si se fierbe inca 10 minute fara sa acoperim.


Presarati verdeata proaspat tocata.


Serviti cu orez sau paste.


Pofta Buna !!

 

TIPS-URI

1

puneti calamarii la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute, aruncati apa, treceti-i prin apa rece

Daca ti-a placut reteta noastra "Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

-Licurici- 1

13.10.2015, 08:20

Ce-mi plac!

dantes 1

13.10.2015, 08:27

Bune!

Gherca Daniela 1

13.10.2015, 10:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert guguluf cu mere
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Black Friday Oster Romania
RETETA RECOMANDATA
Scoici gratinate cu legume