Kurtos kolacs

de Julie in Dulciuri, 21 Apr 2011 | 4135 vizualizari

 

Daca vrei sa aduci pe masa de Paste, gusturi si arome noi, iata ce poti incerca: kurtos kolacs- un cozonac deosebit prin forma sa, foarte iubit de turisti si care este specific zonelor transilvanene. Este facut din aluat simplu, uns cu sirop de zahar sau miere, dat prin nuci si apoi copt pe role de lemn, direct pe jar. In lipsa rolelor si a jarului, poti folosi forme rotunde sau conice din metal si apoi sa coci cozonacul in cuptor. O alta modalitate ar fi sa folosesti suluri de carton invelite in folie de aluminiu, o idee ingenioasa preluata de la Lia Grozi ;)

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 30 g drojdie uscata,
  • 300 ml lapte,
  • 3 linguri zahar,
  • 100 g unt,
  • 2 oua intregi, 
  • 2 galbenusuri,
  • esenta de vanilie,
  • 1 praf de sare,
  • 500 g faina.
  • Sirop:
  • 200 g zahar,
  • 100 ml apa,
  • 2 linguri zeama de lamaie.
  • Glazura:
  • 200 g nuci macinate,
  • 7-8 linguri zahar tos.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kurtos kolacs:

Sirop:

Se pun la fiert apa, zaharul si zeama de lamaie pana se formeaza un sirop mai gros; se lasa sa se raceasca.

Aluat:

Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul, untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu un praf de sare. La sfarsit se pune faina si se framanta bine un aluat omogen, elastic si care se desprinde de peretii vasului. Se lasa la dospit 20-30 minute.

Aluatul se intinde in foaie subtire si se taie in fasii lungi si inguste care se infasoara pe formele unse cu ulei. Se ung bine cu siropul racit si se tavalesc prin amestec de nuci si zahar. Se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc in cuptorul deja incins, timp de 35-40 minute.

 

RETETA IN IMAGINI

Kurtos kolacs-0
Kurtos kolacs-1
Kurtos kolacs-2
Kurtos kolacs-3
Kurtos kolacs-4

COMENTARII (12)

Crista_Luca

Crista_Luca 1

22.04.2011, 09:43

MotanLaOale

MotanLaOale 1

26.04.2011, 11:40

adry88

adry88 1

31.05.2011, 16:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura cu crema de lamaie
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!