Lapte covăsât(iaurt de casă)

de Ade200 in Sosuri, 18 Mai 2012 | 2356 vizualizari

 

Iaurtul de casă nu are egal şi este bază pentru multe preparate. Încercaţi şi nu o să fiţi dezamăgiţi!

 

INGREDIENTE

  • 2 l de lapte integral(de la piaţă)
  • 1 linguriţă de covăsât(iaurt natur, eventual
  • 1 linguriţă de smântână(opţional)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lapte covăsât(iaurt de casă):

Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer.

Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ.

Când e suficient de rece, se pune linguriţa din laptele acru anterior într-o cană şi se amestecă treptat lapte călduţ. Tot aici se pune smântâna, daca vrei să iasă cremos.

Dupa ce s-a omogenizat totul, se toarnă în oala cu lapte şi se amestecă bine "covăseala" cu un tel. Se pune un capac(o farfurioară), se acopera cu o haină şi se lasa 3 ore la cald, în bucatărie. Se pune apoi în frigider, ca să nu se mai acrească. Rezistă mult la frigider. Îl poţi servi ca atare, amestecat cu niste fructe, dulceaţă sau cu diverse alimente. La ţară se mânca alături de mămăligă caldă sau rece, lângă sarmale, eventual. Vara era foarte răcoros. Pentru a ne determina să-l mâncă mama ner făcea "gâşte", adică îl punea cu lingura, era lapte de casă mai gros.

Eu il folosesc vara la îngheţată, amestecându-l cu căpşuni etc. şi miere sau zahăr.E un preparat uşor şi plăcut.

Îl folosesc în loc de smântână la diverse aluaturi, tip chec, prăjituri cu fructe, plăcinte.Nu lipseşte din frigider. Poate înlocui desertul. Oricum, e mai bun şi mai ieftin decât ce cumperi din magazin.La noi se vinde în piaţă şi e un sat celebru(Daia Română) care prepară covăsât şi-l aduce orăşenilor. Vara se face şi din lapte de oaie sau bivoliţă(unde mai sunt).

Merge la tot felul de sosuri, a se vedea cum combină şi turcii, arabii etc.

 

TIPS-URI

1

Daca nu aveţi iaurt de casă, folositi pentru început un iaurt gros din magazin.

2

După ce e făcut, pastraţi-l la frigider să nu se acrească prea tare.

3

Pe la noi se consumă şi lângă sarmale sau doar cu mămăligă, rece vara!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lapte covăsât(iaurt de casă)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

alinutzika 1

19.05.2012, 16:11

bun bun

Rocsi 1

19.05.2012, 23:10

Foarte sanatos iaurtul de casa

mamaieelena 1

22.05.2012, 20:51

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert musuroi de cartita
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu sos de arahide - reteta africana

ieri la 22:05

Tort cu crema de ness si iaurt

de GeorgiG 5

ieri la 21:40

CIORBA DE IED CU LEUSTEAN

ieri la 21:34