"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

de Mihaela11_jo in Prajituri, 23 Apr 2011 | 19967 vizualizari

 

In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii , cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris.
In afara de aceste prajituri , musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata.
“Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic.
Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple.
Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele cu forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic.
Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”.
“Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara.
Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor.
Va doresc tuturor Sarbatori Fericite impreuna cu cei dragi voua.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat
  • 1 kg gris
  • 1 si 1/3 pahar margarina de palmier  
  • 1/3 pahar ulei de porumb  
  • 1/4 pahar zahar  
  • 1lingurita de condiment “mahlab”  
  • 1 lingura de faina alba  
  • 1 lingurita de drojdie  
  • 1 lingura apa de roze  
  • 1 lingura apa de flori de portocal  
  • Pentru umplutura de nuci  
  • 1 cana de nuci zdrobite  
  • 1 lingurita de scortisoara macinata  
  • 1/2 lingurita nucsoara macinata  
  • 1/4 lingurita cuisoare macinate  
  • 3 linguri zahar tos
  • Pentru umplutura de fistic  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)  
  • 1 lingura apa de roze  
  • 1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru umplutura de curmale  
  • 1 cana pasta de curmale  
  • 3 linguri zahar pudra  
  • 1 lingura apa de roze
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori:

Intr-un bol se pun grisul cu faina si se amesteca bine cu margarina si uleiul.Se adauga zaharul, apa de roze si flori de portocal,mahlab si se continua cu amestecatul pana se obtine un aluat omogen si moale. Se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 24 de ore.

Se amesteca a doua zi aluatul cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se fac mici bilute de aluat( aproximativ cat o lingurita) care se umplu cu pasta de curmale, nuca si fistic.

Se decoreaza cu ajutorul unei pensete.

Daca se folosesc formele de lemn, acestea se pudreaza cu putina faina, se repartizeaza aluatul uniform pe pereti si se lasa putin sa depaseasca marginile; se umplu cu umplutura dorita , se inchid la baza si se pun in tavi de aluminiu. Se dau la cuptorul incalzit la 180 de grade si se lasa pana iau o culoare usor aurie, cca 15 minute. Dupa ce s-au racit se presara cu zahar pudra.(optional)

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Eu prefer sa pregatesc aceste prajituri simplu cu mana;daca se folsesc matritele de lemn sau plastic , prajiturile ies foarte mari.Familiile aici sunt foarte numeroase si trebuie sa vizitezi foarte multa lume de sarbatori si atunci sunt mai practice prajiturile mici.Nu este politicos sa refuzi prajiturile care ti se servesc si nimeni nu poate manca atat de multe dulciuri.

2

Pasta de curmale se gaseste de gata; altfel trebuie scosi samburii si macinate acasa in masina de carne.

3

Nucile si fisticul se zdrobesc in mojar; mai exista aici o masina de taiat nucile si fisticul mai mare.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

Bunica 1

01.08.2011, 23:05

Wow, interesant ! Putem sa le spunem fursecuri umplute-pe romaneste

Mihaela11_jo 1

07.08.2011, 00:09

Multumesc bunica

Raluca57 1

24.01.2015, 11:51

Nu mi se leaga aluatul. Ce fac? mai adaug ulei? margarina? lichid? Multumesc

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Reteta de ecler la tava