Mini cozonacei cu nuca

de Rocsi in Dulciuri, 30 Iul 2013 | 3014 vizualizari

 

Aveam niste nuca macinata printr-o punguta si cateva stafide in frigider ce trebuiau folosite. Imi era gandul la un cozonac insa am zis sa nu fac unul singur ci mai multi in varianta mini. Atat de frumusei au iesit ca nici nu imi venea sa ii mananc, iar gustul absolut delicios.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 750 gr faina
  • 250 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 cana lapte
  • 40 gr dojdie
  • 70 gr unt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • lapte caldut
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 3-4 linguri stafide
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mini cozonacei cu nuca:

Aluatul:


Laptele il punem pe foc pana devine caldut. Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte. Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare. Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina. Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam. Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri. La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute. Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.


Umplutura:


Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma. Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde. La final incorporam stafidele.


Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale. Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand. Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si rulam sa obtinem niste suluri subtirele.


Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment). Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.


Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute. Batem un ou spuma si cu un penson ungem cozonaceii. Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.


Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi. Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Mini cozonacei cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (50)

Rocsi 1

11.08.2013, 11:25

Mihaela multumesc mult . Am descopeit ca imi place mult sa ma joc cu aluatul, insa cand framant mai mult de 500 de gr. de faina fac la robot ca altfel nu pot!

Sandie 1

29.08.2014, 16:05

Arata foarte bine, sint sigura ca sint si gustoase si asi vrea sa le fac si eu, mai ales ca ai avut o idee buna sa le coci in forme de briose ( foarte convenabil de servit la cafea sau de pus in pachetul pentru lunch) dar castroanele sint de diferite marimi, ce cantitate de nuca ai pus?

Rocsi 1

29.08.2014, 20:35

Multumesc pentru apreciere Sandie. Cred ca undeva pe la 300-400 de grame de nuca a fost

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Pasca