Mucenici in caramel

de Mama_Lizica in Prajituri, 9 Mar 2010 | 4562 vizualizari

 

Mucenicii muntenesti, cu zeama.

 

INGREDIENTE

  • 500 g nuca
  • 2 plicuri scortisoara (50 g)
  • 3 cani zahar
  • 400 g mucenici (din comert sau pregatiti dupa reteta de mai jos)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici in caramel:

Zaharul se pune intr-o oala sau cratita de 7 l si se caramelizeaza. Se lasa la racit. Intre timp, zdrobesti nucile cu facaletul, sa ramana bucati de marimea cuisoarelor. Cand s-a racit zaharul (incepe sa pocneasca si s-a solidificat), pui apa si lasi pe foc mic. Cand fierbe apa, pui nucile si scortisoara, lasi 10 minute, apoi adaugi si mucenicii. Daca ai cumparat mucenici plini de faina, ii treci prin jet de apa rece inainte sa ii pui la fiert, altfel zeama va fi tulbure si groasa. Mai lasi 15 minute, pana se inmoaie mucenicii, apoi ii acoperi cu un capac si ii lasi sa se mai umfle.


Daca preferi sa faci mucenicii in casa, ai nevoie de 2 cani faina, una de apa si un praf de sare. Framanti un aluat potrivit de tare, intinzi in foaie subtire, din care tai snurulete subtiri, pe care le faci cercuri, iar cercurile le rasucesti de la mijloc, sa obtii niste opturi (sau folosesti aparatul special de taiat mucenici). Dupa, ai doua optiuni: varianta mai lunga (ii lasi la uscat pe o masa acoperita cu faina peste noapte) sau varianta mai rapida (ii dai la cuptor cateva minute).


Unele persoane prefera sa fiarba mucenicii doar in apa cu zahar si sa adauge nuca si scortisoara in farfurie, dupa gust, pentru a pastra nuanta alburie, curata, a zemii.

 

TIPS-URI

1

Poti sa folosesti zahar simplu (pus cand apa clocoteste), daca nu iti place gustul de zahar caramelizat.

2

In unele zone se pun si diverse arome la final: un betisor de vanilie, coaja de lamaie etc.

3

Daca nu iti place scortisoara macinata, poti lega 3-4 batoane de scortisoara cu o sfoara de bucatarie pe care o lasi sa atarne in afara oalei (le pui tot odata cu nuca) si o scoti inainte sa servesti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici in caramel" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (0)

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

6520 puncte

Lau

Lau 9

6410 puncte

Rocsi

6390 puncte

MotanLaOale

5270 puncte

Panacris

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura cu mere
  • 13

    MI

  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri fragede cu nuca