Mucenici moldovenesti dolofani

de CozonaculDolofan in Dulciuri, 5 Mar 2016 | 1104 vizualizari

 

Mucenicii moldovenesti sunt si ei o parte importanta din gastronomia romaneasca traditionala, iar credinciosii cunosc randuiala, punandu-i pe masa, an de an, pe 9 martie.
Vezi reteta

 

INGREDIENTE

  • 50 gr drojdie
  • 6 oua
  • 250ml lapte
  • 100 gr unt
  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
  • 250 gr nuca
  • 1 lamaie rasa
  • ½ lingurita sare
  • 4 esente rom
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • miere de albine
Portii: 18
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti dolofani:

Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald.


Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min)


Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca.


Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute) si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).


Framantarea: Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele.


Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena.


Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.


Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.


Impletirea: Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale.


Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor.


Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici.


In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.


Insiroparea: Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu.


Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca.


Vezi reteta pe site-ul https://www.cozonaculdolofan.ro

 

TIPS-URI

1

Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.

2

Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore. Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti dolofani" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

Andreea Caroline 1

13.03.2016, 19:52

Am incercat reteta ta de mucenici ...au fost deliciosi!!!

Ina 1

23.03.2016, 19:32

perfecti sunt!

Ligia Bxl 1

26.04.2016, 20:16

vaiii ce bine arata

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema de capsuni