Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

de Ina in Dulciuri, 8 Mar 2018 | 463 vizualizari

 

O reteta delicioasa cu care intampinam sarbatoarea Sfinţilor patruzeci de mucenici din Sevastia

 

INGREDIENTE

Aluat :
  • 355 ml apa
  • 2 linguri cu ulei
  • 1/2 lingurita cu sare
  • 2 linguri cu zahar
  • 630 g faina alba superioara 000 ( eu am folosit BANEASA)
  • 10 g drojdie uscata
Sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 2-3 batoane de scortisoara
  • 1/2 lingurita cu seminte de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • 1 fiola esenta de rom
Decor:
  • miere de albine
  • miez de nuca maruntit
Portii: 48
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post:

Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua sa–si dubleze volumul.


Punem faina intr-un vas mai mare si o amestecam cu sarea. Facem o scobitura in mijloc unde turnam maiaua crescuta. Incepem framantarea si adaugam treptat restul de apa calda, pana incorporam toata faina. La final adaugam cele doua linguri cu ulei si desprindem aluatul de pe peretii vasului, formand o bila potrivit de tare. Acoperim vasul si-l punem la cald cel putin 30 minute, ca aluatul sa-si dubleze volumul.


Aluatul se poate framanta si la masina de paine, asa cum am procedat si eu azi:


In masina de facut paine se adauga ingredientele, in ordinea inscrisa, se alege meniul de framantare si dospire si se actioneaza butonul de pornire.


Cat timp creste aluatul ne ocupam de prepararea siropului: intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g zahar, 2-3 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul, iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.


Cand aluatul si-a dublat volumul, incepem sa rupem din el bucati din care vom forma mucenicii: mai intai facem sululete pe masa usor infainata, iar din sululete vom forma cercuri pe care le rasucim si lipim la mijoc formand mucenicii in forma de opturi.


Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, la loc cald, pentru cca 20-30 minute. Ii ungem apoi cu apa si-i coacem la 180 grade C, pana devin usor aurii.


Scoatem tava din cuptor, desprindem mucenicii de pe hartia de copt, ii scufundam in sirop si-i asezam pe platou. Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca macinata .

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Curl

- 20 %
179.99 lei
143.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

Rocsi 1

09.03.2018, 20:25

Am facut, am mancat, dar mai merge unul si de la tine!

xana 1

10.03.2018, 12:57

De mult nu am mai mancat, arata foarte bine ai tai

navidad_2017 1

11.03.2018, 11:41

Anul acesta am mancat pentru prima oara (dar am si aflat despre) Mucenici. Lasand la o parte ca sunt deliciosi si ca Tata (de cand e pensionar, si-a descoperit pasiunea ptr bucatarie!) i-a facut ca forma exact ca ai Dvs (a facut 40 buc., deci n-a mai avut "nervi" sa-i si impleteasca), consider extraordinar faptul ca va straduiti sa pastrati astfel de obiceiuri unice si traditionale Romanesti, indiferent de efort si inca de consumul de timp! Si mai ales in vremurile actuale, ale globalizarii (adica "uniformizarii" ) mondiale in toate domeniile, deci si in cel culinar. Cel putin aici, in Vest, se pierd din ce in ce mai mult traditiile si prin asta parte din identitatile si valorile nationale, trecut, istorie... Toata lumea se vaita in acest sens, dar cei mai multi sau ignora, sau si mai rau, denatureaza traditiile, incercand sa le "modernizeze"! si pentru munca depusa, dar si pentru valoarea spirituala a postarii!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Satisfyyourcravings

7710 puncte

RODIMUR

6940 puncte

Ina

Ina 7

6040 puncte

Rocsi

5970 puncte

Ancutsa

5400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de pui cu galuste imperiale

ieri la 21:31

Pizza cu blat de broccoli

de Bunica 7

ieri la 20:33

Tochitura

ieri la 19:23

Hribi sotati

ieri la 19:08

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de capsuni reteta