N-am mai făcut de foarte mult timp musaca și cred că a venit timpul pentru această mâncare gustoasă și sățioasă. Pe vremea aceea, făceam musacaua din cartofi și carne de vită...Față de rețeta pe care o făceam, înainte de revoluție, am schimbat nu numai felul cărnii, ci am mai adăugat cașcavalul. Nu cred că neapărat datorită cașcavalului, dar musacaua a ieșit excelentă...
Carnea se spală, se scurge bine de apă, se curăță de vițe și pielițe nedorite și se toacă.
Cartofii se spală, se fierb în coajă și când sunt gata fierți se lasă la răcorit, după care se decojesc.
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, având grijă să nu se ardă, ci doar să devină transparente.
Se spală roșiile, se mărunțesc, după care se călesc și ele, peste ceapă.
După ce roșiile s-au înmuiat, se adaugă în cratiță carnea tocată de porc și se călește la foc mic, până ce se deschide la culoare. Se toarnă un pahar cu apă și se lasă cratița la foc mediu, până ce scade zeama.
Se ia de pe foc cratița cu umplutura pentru musaca, se condimentează, după gust și se lasă în așteptare, până ce va fi nevoie de ea.
Se unge cu puțin ulei vasul în care se va face musacaua și se pune primul strat de felii de cartofi fierți, groase de maxim 1 cm. Peste stratul de cartofi se pune umplutura de carne de porc, care se acoperă cu alt strat de felii de cartofi și cu feliile de cașcaval.
Se mixează ouăle, cu sare și piper, se adaugă smântâna, se uniformizează compoziția și se toarnă în vas, pe toată suprafața.
Se dă vasul cu musacaua la cuptor, la foc mediu, pentru 30-40 de minute. Când musacaua s-a rumenit frumos, se scoate vasul din cuptor, se porționează și se poate servi, eventual cu 1-2 linguri de smântână.
1
Alegeți carne slabă de porc (pulpă) pentru musaca.
2
Alegeți cartofi roz, care fierb bine și nu sunt sfărâmicioși.
3
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară, ci căliți-o doar puțin, până se înmoaie și devine transparentă și dulce.
4
Umplutura de carne trebuie să scadă bine, să nu fie apoasă.
5
Puteți folosi și cașcaval răzuit. Cașcavalul nu este un ingredient obligatoriu pentru musaca, dar îi îmbunătățește considerabil gustul și aspectul.
6
Aveți grijă ca smântâna mixată cu ouăle să fie distribuită uniform și să ajungă până la stratul inferior de cartofi.
7
Nu țineți prea mult musacaua la cuptor, ca să nu se usuce, ci doar să se rumenească frumos și să se îmbibe cu sosul de smântână.
8
Condimentele enumerate în listă dau un gust foarte bun preparatului, dar nu exagerați cu ele.