Năsturaşi dulci (reţetă de post)

de simonacallas in Dulciuri, 3 Apr 2014 | 1544 vizualizari

 

Sunt cunoscute în toată lumea, de când omenirea a descoperit focul şi a învăţat să coacă. Sigur, până prin secolul al VII-lea (când încă nu se descoperise utilizarea zahărului), nu prea erau dulci. Se pare că persanii au fost cei cu ideea creatoare; iar în timpul cuceririi Spaniei de către musulmani, ele au ajuns în Europa. S-au răspândit cu uşurinţă, apoi, de-a lungul şi de-a latul globului, pentru că sunt mici, delicioase, consistente şi pot fi transportate fără probleme. În secolul al XIV-lea, erau deja vedete la toate nivelurile societăţii, de la bucătăriile regale şi până la vânzătorii de stradă. Americanii le spun „cookies”. Britanicii îi denumesc „biscuits”. Noi îi numim uneori „fursecuri”, alteori „biscuiţi”. Nu am găsit încă o delimitare clară între fursec şi biscuit. După DEX, biscuitul este un „produs alimentar bine deshidratat prin coacerea unui aluat de prăjitură, tăiat în diferite forme”; iar fursecul este o „prăjitură mică și uscată, făcută din diferite aluaturi fragede, având forme variate”. Adică, uscate sunt amândouă. Mici şi crocante de asemenea. Ambele pot fi glazurate. Conţinutul este acelaşi: zahăr, ouă, unt, făină plus arome. Sigur, dacă bucăţica aia mică, dulce şi crocantă conţine fructe sau chipsuri de ciocolată, e clar fursec. Dar există şi fursecuri simple. Ba, mai mult, există şi fursecuri de post :)

 

INGREDIENTE

  • 125 g margarină (am folosit Delma)
  • 150 g zahăr
  • 3 linguri suc de lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 300 g făină
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă praf de copt
  • Ustensile:
  • Sucitor pentru întins aluatul
  • 2 decupătoare rotunde, fie ele şi improvizate cum am avut eu, de dimensiuni diferite
  • 1 decupător rotund foarte mic (eu am folosit cel mai mic vârf rotund pentru decorat)

Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Năsturaşi dulci (reţetă de post):

Margarina se mixează cu zahărul tos şi zahărul vanilinat până când se obţine o cremă. Se adaugă sucul de lămâie, apoi făina în ploaie cernută cu paraful de copt şi bicarbonatul. La sfârşit se frământă cu mâna (eventual se mai adaugă puţină făină). Aluatul final trebuie să fie legat şi nelipicios. Eu l-am împărţit în două şi am colorat (la alegerea copiilor) cu un strop de verde şi respectiv unul de roz şi am mai frământat să omogenizez. Se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la rece 30 minute.


După 30 minute se porneşte cuptorul şi, până când se încinge, ne apucăm să facem fursecurile. Aluatul nu se mai frământă. Se întinde pe masa de lucru pudrată cu făină, într-o foaie de 3-4 mm grosime. Se decupează nasturii cu cercul mai mare, apoi se trasează marginea nasturilor, apăsând uşor cu cercul mai mic, numai până la jumătatea grosimii aluatului. Găurile nasturilor le-am făcut cu un vârf pentru decorat, dar se pot folosi şi alte ustensile (paie pentru suc, scobitori).


Năstureii se aşază într-o tavă, pe hârtie de copt, şi se introduc în cuptor, la foc mediu, 10-15 minute (dacă sunt mai subţiri se coc mai repede). Din compoziţie mi-au ieşit 3 tăvi cu fursecuri (circa 80 bucăţi).



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Năsturaşi dulci (reţetă de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (16)

simsim82 1

25.04.2014, 13:07

Ce interesanti sunt nastureii!

simonacallas 1

19.05.2014, 20:39

Multumesc, Sim

Ancutsa 1

09.08.2016, 17:37

Sunt asa frumosi!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Toba de casa
  • 10

    L

  • 11

    MA

  • 12

    MI

  • 13

    J

  • 14

    V

  • 15

    S

  • 16

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Fursecuri arabesti

de Criss 6

ieri la 20:38

Ochelari cu zahăr și scorțisoară

ieri la 19:22

Tort aperitiv, pentru zilele cu dezlegare la pește

de RODIMUR 5

ieri la 16:46

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri fragede de post