Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
Am văzut zilele trecute pe net o omletă în două culori, foarte ”dichisită” (parcă mai frumoasă decât am reușit eu acum) iar ieri m-am gândit să fac ceva asemănător, mai ales că de dragul ouălor și a omletelor, mi se pare că niciodată nu vom diversifica suficient în acest ”domeniu”.
Cred că un asemenea platou ar fi pe placul copiilor...
Se separă gălbenușurile de albușuri și se omogenizează ușor fiecare, separat, cu câte o furculiță.
Se unge cu ulei tigaia pentru prăjit și se dă pe aragaz, la foc mic.
Se toarnă mai întâi albușuri în tigaie, se nivelează și se ține pe foc, până ce se încheagă. Atunci se ia tigaia deoparte și cu un cuțitaș cu lama subțire și ascuțită se taie fâșii, care se depun pe o altă farfurie, cu grijă, ca să nu se rupă.
Se dă din nou tigaia la foc mic și se toarnă gălbenușuri, în spațiul decupat. Se nivelează, pentru ca gălbenușurile să se lipească de albușurile deja închegate.
Se ține tigaia pe foc mic până ce se încheagă și gălbenușurile, după care se răstoarnă (prin alunecare ușoară) pe o farfurie.
Se unge din nou tigaia cu ulei și se pune fâșia de albușuri, tăiată din omleta preparată anterior, după care se toarnă gălbenușuri în spațiile decupate. Se nivelează, pentru ca gălbenușurile să se lipească de albușuri.
Se dă tigaia la foc mic, până ce se încheagă și gălbenușurile.
Se ia tigaia de pe foc și se răstoarnă omleta bicoloră pe o farfurie.
La urmă se montează platoul cu cele două omlete bicolore și cu legume (roșii, castarveți, salată verde...) măsline, sau acrituri.
În timp ce se prepară omletele la foc mic, se pot prăji feliile de pâine toast, pentru servire.
1
Separați bine albușurile de gălbenușuri.
2
Nu folosiți mult ulei. Tigaia trebuie doar să fie unsă, ca pentru prepararea clătitelor.
3
Tăiați cu grijă fâșii de albușuri (sau gălbenușuri) atâtea câte credeți că puteți ”gestiona”.
4
Omletele ar putea fi rulate, sub formă de clătite, dar este o operațiune destul de delicată și riscantă, pentru că se pot rupe ușor. Așa că este de preferat împăturirea lor.
5
Puteți începe cu gălbenușurile, mai ales că se usucă ușor. Albușuri mi-au rămas mai multe (pentru că le-am turnat în strat subțire în tigaie) după prepararea omletelor, dar gălbenușurile au fost folosite în totalitate.
6
Nu mixați albușurile, pentru că spuma va fi greu de preparat sub formă de omletă.
7
Nu prăjiți omletele pe ambele fețe. Nu este cazul...
8
Serviți cu orice legume aveți la îndemână și vă sunt pe plac, sau cu acrituri.
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola