Pâine cu iz mediteranean

de ionix in Piine, 6 Dec 2011 | 1319 vizualizari

 

simplă și gustoasă

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină neagră de grâu
  • 500 g făină albă de grâu
  • 300 ml lapte călduț
  • 300 ml apă călduță
  • 50 g drojdie proaspătă
  • două linguri cu ulei de măsline extravirgin
  • un vârf de linguriță cu rozmarin măcinat
  • o linguriță cu zahăr
  • o jumătate de linguriță cu sare
  • 1 ou pentru uns
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pâine cu iz mediteranean:

Făina se cerne într-un bol mare, punem sarea și rozmarinul. Facem o gaură în mijlocul făinii iar acolo vom turna maiaua.


Facem maiaua într-un bol, în felul următor: punem drojdia fărămițată, 100 ml lapte călduț amestecat cu zahărul și 100 ml apă. Acest amestec îl turnăm în mijlocul făinii, presărăm puțină făină și lăsăm maiaua la dospit vreo 15 minute.


După ce maiaua a stat la dospit o amestecăm cu făină, luând dinspre margine spre interior, și adăugăm și restul de apă și lapte. Aceste ingrediente se toarnă ușor până obținem un aluat ușor de frământat și nelipicios, e posibil să nu fie nevoie de atât de mult lapte sau apă... depinde de cum va absorbi făina ingredientele lichide.


Apoi vom frământa aluatul împreună cu uleiul de măsline, vreo 5-6 minute.


Se așează aluatul într-o tavă mare rotundă(tava am uns-o cu ulei de măsline și am tapetat-o cu făină), se taie aluatul deasupra în formă de cruce și se dă la dospit într-un loc cald, acoperind cu un prosop curat. Se lasă la dospit vreo 45 de minute.


După ce a crescut frumos, ungem pâinea cu oul bătut și băgăm la cuptor la foc mediu până se rumenește frumos. Eu am ținut-o cam 30 de minute. Se scoate din cuptor, se scoate din tavă și se lasă la răcorit într-un prosop de bumbac sau pe un gratar.


Se servește cu ce doriți dvs. Poftă bună!


 

TIPS-URI

1

se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă miezul pâinii este copt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâine cu iz mediteranean" nu uita sa-i faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

-Miti- 1

06.12.2011, 20:14

ce frumos e rumenita pe unde ai fost ca ti-am simtit lipsa

mirela0911 1

06.12.2011, 22:12

ce rumena si frumoasa e

nadina73 1

06.12.2011, 23:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Chifle cu lapte (reteta video)