Paine impletita in cinci, cu seminte

de Ancutsa in Piine, 5 Feb 2021 | 336 vizualizari

 

Îmi place să fac pâine și să testez tot felul de împletituri. Vă prezint această pâine cu smântână și cidru (fragedă și gustoasă), împletită în cinci.

 

INGREDIENTE

  • 10 g drojdie uscată,
  • 150 ml lapte,
  • 200 ml apă,
  • 1 linguriță zahăr,
  • 50 ml cidru,
  • 550 făină pentru patiserie tip 550,
  • 2 linguri generoase smântână,
  • 1,5 linguriță sare,
  • 4 linguri ulei de măsline,
  • În plus:
  • 100 g făină albă,
  • 1 ou,
  • Semințe de floarea soarelui, după gust
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine impletita in cinci, cu seminte:


Aluatul:


Într-un bol înalt / vasul de la mixer, pui drojdia uscată și torni peste laptele cu apa (amestecate). Lichidul trebuie să aibă aprox 27°C (cald, nu fierbinte). Torni și cidrul (să aibă temperatura camerei), adaugi zahărul și amesteci. Lași câteva minute, să se activeze drojdia.


Adaugi 1/2 din cantitatea de făină și începi să amesteci. Adaugi apoi smântâna, sarea, uleiul, apoi 2/2 din cantitatea de făină (lingură cu lingură pentru a o încorpora încet) și amesteci. Frămânți până obții un aluat moale, neted (fără cocoloașe), lucios, adică aprox 10 minute, la robot / mixer, la viteză mică și lași la dospit până își dublează volumul (aprox 40 min).


Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Îl tai în patru bucăți. apoi iei fiecare bucată, o întinzi în foaie subțire, pe care o rulezi pe lung (ca pe ruladă), sigilezi marginea cu degetele.



Modelul de împletitură în 5:


Așezi rulourile unul lângă celălalt, lipindu-le între ele la capătul de sus. Consideră rulourile cu numere de la 1 -> 5 de la stânga -> dreapta.


Așezi ruloul nr. 5 între 1 și 2.


Aduci ruloul nr. 1 în mijloc, între 2 și 4.


Treci ruloul nr.2 peste ruloul nr.3


Aduci ruloul care vine acum al 5-lea între 1 și 2… și tot așa, până termini rulourile, la sfârșit, caută să le petreci pe dedesubt.



Coacerea:


Asigură-te că se dezipește ușor pâinea de pe masă, ajutându-te de o racletă pentru patiserie. Așezi pâinea într-o tavă de pâine pregătită cu hârtie de copt sau unsă cu grăsime (eu am avut ulei tip spray).


Mai lași la dospit cam o jumătate de oră, la loc cald (în cuptorul preîncălzit, dar stins, cu ușa întredeschisă). 25 de minute au fost suficiente pentru mine.


Pregătești pâinea pentru coacere, ungând-o cu oul bătut într-o ceașcă, apoi presari semințe pe ea. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 40 de minute sau până se rumenește. În ultimele 10 minute, o mai scoți din cuptor pentru a o unge cu puțină apă. De asemenea, când e gata, o scoți și o ungi cu apă pe toate părțile, apoi o înfofolești în șervete de bucătărie, pentru ca aburii să înmoaie coaja. Pâinea va fi moale, gustoasă, cu textură de cornuri și consistentă, nouă ne-a plăcut mult acest tip de pâine.



Poftă Bună!



Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:


https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/paine-impletita-in-cinci-cu-seminte.html


Daca ti-a placut reteta noastra "Paine impletita in cinci, cu seminte" nu uita sa-i faci un review.
IEPURAS BUCATARAS VINE CU DARURI - EDITIA 2021

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

Ancutsa 1

14.02.2021, 14:11

Multumesc mult, Mirela!

oanapl 1

16.02.2021, 20:37

Ce bine arată!

Ancutsa 1

16.02.2021, 22:17

Multumesc mult, Oana!

COMENTEAZA

IEPURAS BUCATARAS VINE CU DARURI - EDITIA 2021
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata cu oua umplute cu crema de avocado si branza

ieri la 22:08

 Parizer de casa

de abetina 3

ieri la 21:55

  Drob cu ciuperci!

de abetina 3

ieri la 21:37

Cotlet de porc cu sos de mustar

de Rocsi 9

ieri la 20:50

Prăjitură cu zmeura și ciocolată

ieri la 19:08

TOP
utilizatori

Constelatialeu

6273 puncte

Panacris

6243 puncte

mirela0911

4523 puncte

Rocsi

4172 puncte

oanapl

4171 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert colac cu mac
  • 30

    V

  • 01

    S

  • 02

    D

  • 03

    L

  • 04

    MA

  • 05

    MI

  • 06

    J

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata cu oua umplute cu crema de avocado si branza

ieri la 22:08

 Parizer de casa

de abetina 3

ieri la 21:55

  Drob cu ciuperci!

de abetina 3

ieri la 21:37

Cotlet de porc cu sos de mustar

de Rocsi 9

ieri la 20:50

Prăjitură cu zmeura și ciocolată

ieri la 19:08

RETETA RECOMANDATA
Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?