Paine neagra, cu bere neagra, nuci si chimen

de Ancutsa in Piine, 7 Mar 2021 | 170 vizualizari

 

Îmi place să fac pâine în casă și să experimentez tot felul de aluaturi, împletituri, sau modele în pâine, dar și diverse texturi și arome. Așa că am încercat această pâine cu făină neagră, bere neagră (cu note de cafea și ciocolată și un gust robust, amărui), am crestat-o cu o foarfecă de bucătărie, apoi am pus în crestături mieji de nucă, iar la final am presărat chimen măcinat.

 

INGREDIENTE

  • 5 g drojdie uscată,
  • 1 linguriță zahăr,
  • 250 g făină neagră,
  • 80 g făină albă,
  • 160 ml apă caldă,
  • 100 ml bere neagră,
  • 30 ml ulei,
  • 1 linguriță sare,
  • 8 mieji de nucă,
  • ½ linguriță chimen măcinat,
  • În plus:
  • 60 g făină albă
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine neagra, cu bere neagra, nuci si chimen:


Pui făina neagră și făina albă într-un bol, faci o gropiță în mijloc, adaugi drojdia, berea și zahărul și amesteci. Adaugi apoi apa, sarea și uleiul și amesteci bine. Frămânți aluatul până devine moale, neted, lucios aprox 5 minute la robot (sau de mână).


Ungi aluatul cu puțin ulei, îl acoperi cu folie și îl lași la dospit până își dublează volumul (aprox 40 min).


Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (două mâini cu făină sau aprox 60 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Formezi un rulou lung, pe care îl tai în 8 segmente mici. Fiecare bucățică de aluat o frămânți pe o parte a mesei pe care nu ai presărat făină, ci e ste curată, pentru a putea frământa aluatul cu mâna și forma sfere. Așezi sferele într-o formă de copt rotundă, mică, pregătită cu hârtie de copt / unsă cu grăsime.


Mai lași la dospit cam 10 minute.


După ce aluatul s-a umflat un pic, îi poți face ce model vrei. Eu am crestat-o cu o foarfecă de bucătărie.


În fiecare crestătură poți înfinge mieji de nucă.


Ungi pâinea cu puțină apă, apoi presari chimen măcinat. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 20 de minute sau până se rumenește. De la făina neagră, care îi dă o textură ușor umedă, pâinea se coace un pic mai greu, de aceea e de preferat să o lași mai mult la foc mic, ca să se coacă bine înăuntru.


Se obține: 1 pâine mică rotundă, de 18 cm diametru



Poftă Bună!



Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:


https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/03/paine-neagra-cu-bere-neagra-nuci-si.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine neagra, cu bere neagra, nuci si chimen" nu uita sa-i faci un review.
Concurs - Reteta anului 2020

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

Ancutsa 1

08.03.2021, 10:41

Va multumesc, ma bucur ca va place!

Gherca Daniela 1

08.03.2021, 21:14

Panacris 1

09.03.2021, 17:45

COMENTEAZA

Concurs - Reteta anului 2020
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

8767 puncte

mihaelar63

5278 puncte

mirela0911

4877 puncte

Rocsi

4727 puncte

Constelatialeu

4318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Drob usor de pui
  • 12

    L

  • 13

    MA

  • 14

    MI

  • 15

    J

  • 16

    V

  • 17

    S

  • 18

    D

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Paine neagra cu tarate