Painici integrale cu seminte de floarea soarelui -turtite fermecate

de mihaelar63 in Piine, 17 Dec 2018 | 2477 vizualizari

 

    ,, Reteta romaneasca "
 Inainte de ziua nationala , ami esit tarziu de la serviciu si nu am mai gasit paine . Nu-i bai ! Am mers acasa si am cautat in fundul dulapului unde am gasit tot felul de capete de faina .Asta ca si in povestea cu turtita fermecata :D  Nu-s eu mare amatoare de framntat dar am mana buna . . Imi creste painea garantat ! Semintele de floarea soarelui sunt bonus .Am facut niste painici atat de bune  incat le-ai manca ca si pe cozonac . A doua zi la mic -dejun cu unt si cas proaspat de casa nu te mai puteai opri. Atentie !!! Creaza dependenta . Am repetat   si am preparat inca o portie dupa doua zile  :D

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina macinis integral
  • 500 gr faina neagra
  • 500 gr faina alba
  • 150 gr seminte floarea soarelui decorticate [nesarate ]
  • 25 gr drojdie proaspata [1/2 cub]
  • 4 gr drojdie uscata [1/2 pachetel ]
  • 1 plic praf de copt
  • 3 cani apa putin calduta 3 linguri ulei floarea soarelui
  • 1 lingurita sare
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Painici integrale cu seminte de floarea soarelui -turtite fermecate:

  1. Fainurile se pun intr-un bol mare incapator .
  2. Fara faina alba , painea ar fi iesit mai clicoasa si nu ar fi dospit atat de usor .
  3. Drojdia se dizolva in putina apa calduta [cam o jumatate de cana ].
  4. Apa calduta  va favoriza procesul de dospire . Doar foate putin calduta . Nu dorim sa oparim aluatul .
  5. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se pune drojdia dizolvata in apa .
  6. Se amesteca  in mijlocul vasului .apa cu drojdie  si faina cat sa fie ca si un aluat de clatite , mai subtirel .
  7. Lasati aceasta maia sa dospeasca 15 minute .
  8. Nu se pune sare de la inceput . Sarea va opri din procesul de dospire .
  9. In acest moment se pune si praful de copt .
  10. Incepeti sa framntati adugand din cand in cand putina apa .
  11. Nu uitati acum de sare . Framntati10-15 minute pana cand aluatul devine usor elastic si nu se mai lipeste de mana .
  12. Cum am invatat de la bunica am facut semnul crucii peste aluat .
  13. Ungeti o folie de plastic cu putin ulei si acoperiti vasul etans .
  14. Lasati ca aluatul sa dospeasca pana isi va dubla volumul .
  15. Folia alimentara unsa cu ulei se va desprinde usor de pe aluat . 
  16. Framantati din nou aluatul .Adugati semintele de floarea soarelui .
  17. Cu mainile unse cu ulei se iau bucati de aluat pe care le impaturiti spre interior apoi le aplatizati si rulati ca sa obtieti o mica painica .
  18. Modeland painicile cu ulei veti obtine dupa coacere o frumoasa coaja crocanta .
  19. Am facut 12 painici ce le-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt .
  20. Restul de aluat  a fost suficient pentru o franzela coapta in tava de cozonac .
  21. Se lasa din nou sa creasca aluatul cam 15 minute .
  22. In cuptorul incalzit am dat painea la 200 grade C , pana s-a rumenit [ cam 40 minute ]
  23. Ca painea sa creasca fruos am pus pe fundul cuptorului o craticioara cu putina apa care sa elibereze aburi in timpul coacerii . Spre sfarsit am scos craticioara cu apa ca painea sa se rumeneasca .
  24. Scoateti painea din cuptor si olasati sa se raceasca pe un gratar din otel inoxidabil . 
  25. Daca mancati paine foarte calda v-ar putea durea stomacul .
  26. Bunica spunea ca painea calda trebuie sa mearga intai la Dumnezeu , apoi sa o mancam . Nici in ziua de azi nu stiu ce insemna , poate era ca o ofranda , poate asta ne facea pe noi copii sa respectam divinitatea  si sa asteptam . Altfl nu cred ca am fi rabdat :D
  27. Langa aceste painici am pus pentru prima data un frumos vas adus din Tara Sfanta  .Pe acest vas este reprodus mozaicul de pe podeaua bisericii ce a fost construita pe locul inmultirii painilor si a pestilor .

                          Multumim Domne pentru painea cea de toate zilele !!!!

TIPS-URI

1

Fara faina alba, painea ar fi iesit mai clicoasa si nu ar fi dospit atat de usor.

2

Apa calduta va favoriza procesul de dospire . Doar foate putin calduta . Nu dorim sa oparim aluatul .

3

Nu se pune sare de la inceput . Sarea va opri din procesul de dospire .

4

Ungeti o folie de plastic cu putin ulei si acoperiti vasul etans .Aceasta se va desprinde usor de pe aluat cand va fi necesar .

5

Ca painea sa creasca fruos am pus pe fundul cuptorului o craticioara cu putina apa care sa elibereze aburi in timpul coacerii . Spre sfarsit am scos craticioara cu apa ca painea sa se rumeneasca

Daca ti-a placut reteta noastra "Painici integrale cu seminte de floarea soarelui -turtite fermecate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine Elvetiana cu masline